Microsoft ziet in schikking een nederlaag

Een schikking in de Amerikaanse antitrustzaak tegen Microsoft is eerder een psychologisch dan een economisch vraagstuk. Dat zegt Herbert Hovenkamp, hoogleraar aan de juridische faculteit van de University of Iowa in Iowa City. Volgens Hovenkamp, die adviseur is van het departement van justitie, neemt Microsoft-topman Bill Gates de hele rechtszaak zeer persoonlijk op. ,,Een rationeel denkend bedrijf in deze positie zou schikken'', zegt Hovenkamp. ,,Met Microsoft schat ik de kans op dit moment op fiftyfifty.''

Afgelopen vrijdag stelde de Amerikaanse rechter vast dat op basis van de feiten in de zaak Microsoft een monopoliepositie heeft. Het bedrijf heeft dat monopolie gebruikt om (potentiële) concurrenten dwars te zitten. ,,Gates heeft gezegd dat het hem niet kan schelen wat de gevolgen zijn voor zijn bedrijf'', aldus Hovenkamp, ,,zolang hij verder kan procederen.'' In de praktijk betekent dit dat elke concessie van Microsoft in het kader van een schikking door Gates als nederlaag wordt gezien. Hij wil via de rechter zijn gelijk halen. De rechterlijke uitspraak van afgelopen vrijdag heeft vriend en vijand verrast door zijn ondubbelzinnigheid.

Volgens Hovenkamp is de vaststelling van feiten die de Amerikaanse rechter vrijdag heeft gepubliceerd ,,moeilijk te veranderen of terug te draaien'' en kunnen de bevindingen vergaande gevolgen hebben. Hij meent dat de rechter bewust heeft gekozen voor een splitsing van het vonnis: ,,Jackson stuurt bewust aan op gesprekken over een schikking. Door de feiten en de conclusies uit elkaar te trekken biedt hij de partijen tijd en een goede mogelijkheid om te schikken.''

In de praktijk zitten er dan ook drie partijen om de tafel. De rechter, Justitie en Microsoft. Indien nodig kan de rechter zijn feitelijke bevindingen zelfs terugdraaien, mits Microsoft voldoende concessies daartegenover stelt. Waarschijnlijk zal justitie nu de volgende zet doen en met een schikkingsvoorstel komen. Dat zal ver gaan in zijn eisen want de overheid voelt zich gesterkt door de rechterlijke uitspraak. Hovenkamp denkt echter niet dat het bedrijf in een schikking veel zal willen opgeven.