Mexico: PRI kiest presidentskandidaat

Francisco Labastida is zondag met een overweldigende meerderheid gekozen tot presidentskandidaat van de PRI, de partij die al bijna zeventig jaar aan de macht is in Mexico.

Het is voor het eerst dat de PRI, een sterk hiërarchische partij, interne voorverkiezingen hield. Tot voor kort werden presidentskandidaten aangewezen door de zittende president, maar dit mechanisme werd afgeschaft na toenemende kritiek op het ondemocratische karakter van de partij.

Labastida (57) kreeg meer dan de helft van de 7,5 miljoen stemmen. Hij won in 272 van de 300 kiesdistricten. Labastida beloofde gisteren het economische beleid van Mexico een ,,humaner gezicht'' te zullen geven. Hij zei dat de PRI definitief de periode van oud-president Carlos Salinas achter zich had gelaten. Het bewind van Salinas (1988-1994) eindigde in economische crisis en corruptie.

Op de tweede plaats eindigde Roberto Madrazo (47) met 2,2 miljoen stemmen. Madrazo erkende gisteren zijn nederlaag en beloofde bij de partij te blijven, nadat er de afgelopen maand was gesuggereerd dat de voormalige gouverneur van Tabasco zich zou afsplitsen van de PRI bij verlies.

Labastida wordt door opiniepeilers getipt als favoriet bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. De oppositie in Mexico is sterk verdeeld. Eerder dit jaar deden de oppositiepartijen van uiteenlopende ideologische snit een poging tot de oprichting van een alliantie, maar de verschillen bleken te groot. (Reuters, AFP, AP)