Meesterwerken gestolen uit woning in Bilthoven

Uit een villa van een 84-jarige vrouw uit Bilthoven is vorige week bij een overval een verzameling schilderijen gestolen van oude Hollandse meesters, onder meer van Jan Steen, Jan van Goijen en Joost de Momper. De politie schat de waarde van de gestolen collectie op bijna drie miljoen gulden.

Het meest waardevolle schilderij dat uit de villa is gestolen, is Antonius en Cleopatra van Jan Steen met een geschatte waarde van 800.000 gulden. Verder gaat het om Berglandschap met jagersman van Joost de Momper (650.000 gulden), Watergezicht met duiventil en hooiberg van Jan van Goijen (500.000 gulden), Heuvellandschap met boom van Herman Saftleven (300.000 gulden), Landschap met boerderij en figuren van Salomon Ruysdael (400.000 gulden), Interieur cafe restaurant van Isaac Israëls (150.000 gulden) en Paarden in schuur door Wouter Verschuur (25.000 gulden). Verder is een barometer ter waarde van 7.500 gulden meegenomen.

Bij de vrouw, die alleen in de villa woont, drongen zondag 31 oktober omstreeks half acht 's avonds gemaskerde mannen binnen. De vrouw had de voordeur niet op slot gedaan omdat ze nog bezoek verwachtte. Plotseling stond een man met bivakmuts bij haar in de studeerkamer. Hij zei dat zij rustig moest blijven. De vrouw hoorde dat er meer mensen in de villa rondliepen. Toen ze probeerde op te staan, werd ze op een bed geduwd en zette de overvaller een zware stoel over haar heen. Daarbij liep ze enkele blauwe plekken op, waarvoor ze in het ziekenhuis is behandeld.

Volgens de politie werd verder geen geweld gebruikt. Op een gegeven moment kwam een tweede man de studeerkamer binnen. Hij haalde daar een schilderij van Isaac Israëls van de muur. Daarna vertrokken beide overvallers. Voor zover bekend hadden de mannen geen wapens bij zich. De overvallers lieten moderne werken in het huis hangen. De politie heeft op het terrein van de villa sporen van een auto gevonden die vermoedelijk is gebruikt.

Op verzoek van de familie van de vrouw hield de politie om redenen van privacy de kunstroof tot gisteren buiten de publiciteit.

De familie zocht volgens een woordvoerder gisteren echter zelf contact met het dagblad De Telegraaf om de opsporing te vergemakkelijken. De 84-jarige vrouw zegt hierin: ,,Misschien wordt het tijd dat ik mij met hedendaagse kunst bezig ga houden. Daar is kennelijk minder belangstelling voor.''

Omdat in de villa nog meer waardevolle werken hangen, wil de familie dat naam en adres niet bekend worden gemaakt. De familie verwacht dat de schilderijen uiteindelijk weer terugkomen omdat ze nauwelijks verkoopbaar zijn.