Laatste leider DDR veroordeeld

Egon Krenz, de laatste communistische leider van de DDR, moet voor 6,5 jaar de gevangenis in. De afwijzing in hoger beroep van Krenz' verzoek om vrijspraak kwam aan de vooravond van de herdenking van de val van de Muur, vandaag precies tien jaar geleden.

,,Ik zal mijn gevangenisuniform met meer waardigheid dragen dan sommige rechters hun toga'', reageerde een bittere Krenz (62). Over ruim een maand verdwijnt hij achter de tralies. De rechter in Leipzig bevestigde maandag een eerder oordeel van de rechter in Berlijn, die Krenz verantwoordelijk acht voor de dood van zes Oost-Duitse vluchtelingen bij de Muur.

Krenz heeft steeds volgehouden dat al zijn orders uit Moskou kwamen. ,,Ik heb de Koude Oorlog niet uitgevonden, net zomin als het IJzeren Gordijn of de Duitse deling'', aldus Krenz.

Ook het hoger beroep tegen de vroegere Politbüro-leden Günter Schabowski en Günther Kleiber werd afgewezen. Zij krijgen elk drie jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan de dood van drie vluchtelingen.

Het vonnis tegen Krenz is in Duitsland met gemengde gevoelens ontvangen. Gregor Gysi, voormalig advocaat en leider van de PDS van oud-communisten, zei dat het oordeel ,,de Koude Oorlog met andere middelen voortzet''. De voormalige Sovjet-leider Michail Gorbatsjov, die in Berlijn is om samen met oud-kanselier Helmut Kohl en de vroegere Amerikaanse president George Bush de val van de Muur te herdenken, zei dat de tijd nu niet rijp is voor een ,,heksenjacht'' tegen voormalige communistische leiders. Gorbatsjov herinnerde eraan dat het Krenz was, die in de nacht van 9 op 10 november de grenzen voor de Berlijners heeft geopend. Hij gaf alle grenstroepen en het leger uitdrukkelijk opdracht geen wapens te gebruiken.

Krenz kwam krap een maand voordat de Muur viel aan de macht in een `huiskamercoup' tegen partijleider Erich Honecker, die niets van hervormingen wilde weten. Maar de DDR koerste na de opening van de Muur zo snel in de richting van Duitse hereniging, dat de bevolking Krenz' leiderschap niet meer accepteerde. Een maand na de opening van de Muur trad Krenz af.

Irmgard Bittner, de moeder van de bij de muur doodgeschoten Michael Bittner, noemde het oordeel van de rechter ,,late gerechtigheid''. In Oost-Duitsland wordt de roep om amnestie voor de toenmalige daders steeds luider. West-Duitse politici zoals Helmut Kohl willen daarvan niets weten. De laatste tien jaar zijn honderden grenswachten veroordeeld; minder dan 20 belandden uiteindelijk in de gevangenis.

Vanavond zal bondskanselier Gerhard Schröder bij de Brandenburger Tor het herdenkingsfeest openen, waar wordt opgetreden door Udo Lindenberg, de popgroep de Scorpions en de cellist Mstislav Rostropovitsj. De Amerikaanse oud-president George Bush is gisteren tot ereburger van Berlijn benoemd. Hij is populair, evenals Gorbatsjov. `Gorbi', joelde de menigte toen Gorbatsjov gisteren op het balkon van het Rode Raadhuis in Berlijn verscheen – net als op 7 oktober 1989, toen de Berlijners al hun hoop voor veranderingen op Gorbatsjov hadden gevestigd.

HOOFDARTIKELpagina 9