Internationaal

LONDEN

De gevreesde slachting van Microsoft bleef gisteren in New York uit, en dus konden de aandelen in Europa vanmorgen verder omhoog. In Londen boekte de FTSE-index een winst van 1,4 procent op 6462 punten. Speculaties over nieuwe overnames in de farma-sector stuurden zowel Glaxo Wellcome als SmithKline Beecham met rond de drie procent omhoog. Ook BP Amoco deed het goed, met een koerswinst van 3,5 procent op basis van verwachte hoge olieprijzen.

FRANKFURT

De DAX-index bereikte vanmorgen zijn hoogste stand van het jaar, met een winst van 1,6 procent op 5741 punten. Een koersherstel van automatiseerder SAP met 2,8 procent hielp de index omhoog. Dresdner en HypoVereinsbank stegen beide 3 procent na geruchten dat zij daadwerkelijk samengaan.

PARIJS

De CAC-index bewoog zich vanmorgen op recordhoogte, met een stijging van 1,2 procent tot 5051 punten. Tekenen van een sterk openend Wall Street vanmiddag gaven Parijs een extra zetje. Telecom was in trek, na berichten over een plan van France Telecom om samen met het Britse Vodafone een bod te doen op het Duitse Mannesmann.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft de handel van vanmorgen afgesloten met een kleine winst. Het Nikkei-gemiddelde eindigde 51 punten (0,3 procent) hoger op 18.292.

De beurs van Zuid-Korea steeg fors. De aandelenkoersen daar stegen met bijna 4 procent. In Australië was sprake van een gemiddelde koerswinst van 0,44 procent. De beurs van Hongkong noteerde aan het eind van de handel 1,1 procent hoger.

NEW YORK

De verwachte koersval van Microsoft op Wall Street is gisteren uitgebleven. Na de scherpe rechterlijke uitspraak vrijdagavond over machtsmisbruik door de softwaregigant werd met spanning gewacht op de koersontwikkeling van Microsoft. Na een val met 7 procent, kort na de opening van de beurs van New York, herstelde het aandeel zich echter. De slotnotering van het softwarefonds was slechts 1,8 procent lager dan het slot van vrijdag.

In de sterk verdeelde markt in New York kwam het Dow Jones-gemiddelde niet veel van zijn plaats. De Dow noteerde een slotstand van 10.719 punten, een winst van 14 punten (0,13 procent).

De elektronische beurs Nasdaq, waar de hightechsector overheerst, bereikte voor de zevende dag achter elkaar een nieuw recordslot. De Nasdaq-index sloot op 3144 punten.

Op de Nasdaq steeg het aandeel Red Hat, distributeur van het besturingsprogramma Linux, zelfs met 21 procent.