Haider twijfelt aan anti-joodse campagne

Jörg Haider, leider van de extreem-rechtse Oostenrijkse FPÖ, trekt de door de joodse gemeenschap gemelde toename van het aantal smaad- en dreigbrieven in twijfel.

,,Als het klopt, waarom doen ze dan geen aangifte?'' vroeg Haider zich het afgelopen weekeinde in een vraaggesprek met de staatsomroep ÖRF af.

Ariel Muzicant, de leider van de joodse gemeenschap in Wenen, noemde Haiders uitspraken ,,grof, onverantwoord en antisemitisch.'' ,,Wij hebben mappen vol met dreigbrieven, moeten eerst weer synagogen branden voor men ons gelooft?'' aldus Muzicant in een interview. Muzicant wil dat Oostenrijk ,,eindelijk gedenazificeerd wordt. Elke antisemitische uitspraak van Haider wordt als uitglijder afgedaan. Waarom veroordelen de regeringspartijen en de president zijn methodes niet? In elk ander land zou een man als Haider geen politieke functie kunnen bekleden. Waarom ziet bij ons niemand wat voor schade deze man aanricht?''

Niet iedereen binnen de joodse gemeenschap is gelukkig met Muzicants optreden. Er bestaat bij sommigen angst om ruchtbaarheid te geven aan antisemitische incidenten. Zij vrezen niet alleen als joden maar ook als ,,nestbevuilers'' te worden uitgescholden. Anderen beschouwen de voorzitter juist als een held. ,,Hij is miljonair en heeft niemands gunsten nodig. Hij is onafhankelijk en zelfbewust,, vertelt iemand uit de gemeenschap die niet met naam genoemd wil worden. ,,Ik heb de brieven gezien die in de tijd van president Waldheim binnenkwamen en ze zijn nu precies hetzelfde. Maar de toenmalige voorzitter was zo bang dat hij nooit de publiciteit heeft durven zoeken.''

Volgens een opinieonderzoek van 11 oktober vindt de helft van de Oostenrijkers dat de joden zelf schuld zijn aan hun vervolging en wil 53 procent niets meer van de Holocaust horen, 31 procent wil liever geen joden als buren hebben en een derde vindt dat joden in Oostenrijk te veel macht hebben.