Greenpeace blijft tegen vervoer kernafval

Het ministerie voor Milieubeheer (VROM) en de milieuorganisatie Greenpeace blijven het oneens over de vraag hoe radioactief afval bij Dodewaard en Petten moet worden weggewerkt. Dit bleek gisteren in Den Haag bij de Raad van State.

De opslagplaatsen van de gesloten kerncentrale in Dodewaard en het Europees nucleair onderzoekscentrum in Petten bevatten hoogradioactieve vuilnis. Volgens VROM kan het veilig worden vervoerd naar opslagruimte elders. Het afval uit Dodewaard kan naar de opwerkingsfabriek Sellafield in Groot-Brittannië, het afval uit Petten naar Borssele. VROM bekijkt ook de mogelijkheid verrijkt uranium uit Petten naar de Verenigde Staten te brengen.

Greenpeace wil de transportvergunningen via de Raad van State tegenhouden. Volgens de milieugroep zijn de vergunningen niet duidelijk genoeg. VROM vindt de eisen ,,absurd'' en overbodig. De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak. (ANP)