Geen wapperend haar meer in Italië door helmplicht

Het is een typisch Italiaans genoegen: met wapperende haren op een brommer of scooter door Rome scheuren. Zonder helm natuurlijk, want die hebben mensen van boven de achttien volgens de wet niet nodig en bovendien is het land te warm om een helm te dragen.

Modebewuste mannen kunnen je ook haarfijn uitleggen dat vrouwen meer gesteld zijn op een door de wind gestyleerd brommerkapsel dan op de platte en zweterige plukken die tevoorschijn komen als je je helm afzet. Maar met dezelfde precisie vertelde de chirurg Francesco Del Ponte vanmorgen op een Romeinse school hoe je haren, en je hersenpan, eruit zien als je valt.

Het is een van de initiatieven op de Helm-dag die de gemeente Rome vandaag heeft georganiseerd. Spelers van de plaatselijke clubs AS Roma en Lazio stonden vanmorgen op het plein voor het stadhuis handtekeningen uit te delen op helmen. Zeker twee bioscopen hebben gratis toegang tot de middagvoorstellingen beloofd voor wie zich met een helm op aan de kassa zou melden. En zelfs in de legendarische poppenkast op de Gianicolo-heuvel waarschuwt Pulcinella, een van de traditionele figuren, al een paar dagen dat je beter een helm kan opzetten als je brommer rijdt.

Burgemeester Francesco Rutelli en zijn vrouw hebben toegegeven dat ook zij jarenlang zonder helm hebben gereden, en daarvan hebben genoten, maar dat dit eigenlijk niet meer kan in een Europees land. Italië maakt zich daarom op voor een culturele verandering die door velen wordt verworpen als een aantasting van de persoonlijke vrijheid: helmplicht voor iedereen.

De Kamer van Afgevaardigden heeft de wetswijziging al goedgekeurd. Niet alleen jongeren tussen de 14 en 18 jaar, maar iedereen moet een helm op. Verwacht wordt dat de Senaat begin volgend jaar het groene licht geeft. Het zal miljoenen mensen raken: meer dan de helft van de acht miljoen scooter- of brommerrijders is ouder dan 26. Dat zijn geen mannen die op zoek zijn naar een Audrey Hepburn voor achterop, maar mensen die op tijd op hun werk willen zijn en geen zin hebben in een file.

Aarzelend begint Italië aan het idee te wennen. De speciale Helm-dag vandaag in Rome zou een paar jaar geleden ondenkbaar zijn geweest. Maar als de helmen verplicht zijn geworden, komt er een groot probleem bij: hoe moet je met zo'n helm op onder het rijden bellen via je zaktelefoon?