Forse celstraffen Duitse hooligans

Vier Duitse hooligans zijn vanmorgen voor de rechtbank in Essen veroordeeld tot gevangenisstraffen van drieëneenhalf tot tien jaar. Het viertal was verantwoordelijk voor de ernstige mishandeling van de politieman Daniel Nivel. De Fransman (44) werd op 21 juni 1998 tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk bijna doodgeschopt.

De 28-jarige hoofdverdachte André Z. is veroordeeld tot tien jaar cel wegens poging tot moord. De drie medeverdachten werd ernstige mishandeling ten laste gelegd. Tobias Arno R. (25) staat een gevangenisstraf van zes jaar te wachten, Frank R. (31) moet vijf jaar de cel in. De 24-jarige Christopher R., die als enige blijft ontkennen iets met de aanslag in het Noordfranse Lens te maken te hebben, kreeg een celstraf van drieëneenhalf jaar opgelegd.

Nivel was vandaag met zijn vrouw Laurette en jongste zoon Vincent aanwezig bij de uitspraak tegen de vier verdachten. De Fransman is sinds de aanslag voor de wedstrijd tussen Duitsland en Joegoslavië (2-2) ernstig gehandicapt. Nivel lag zes weken in coma, is deels verlamd en aan één oog blind. Spreken en bewegen gaan hem moeilijk af door hersenletsel en hij kan zich niets van de aanslag herinneren. ,,De pijn zal nooit verdwijnen'', zei Laurette Nivel eerder dit jaar.

De officier van justitie van Essen had veertien jaar cel geëist tegen Z. Volgens de aanklager heeft de hoofdverdachte de Franse politieman enkele keren met een traangasbus op het achterhoofd geslagen terwijl hij al weerloos op de grond lag. Een 17-jarige Oostenrijkse ooggetuige, die uit angst voor repressailes anoniem wilde blijven, herkende Z. als de man die Nivel ,,zeker drie keer met een ijzeren staaf op het hoofd sloeg''. Z. heeft toegegeven dat hij Nivel een keer met een lege wijnfles op zijn arm of lichaam heeft geslagen, maar de hooligan uit Berlijn ontkent hoofdletsel veroorzaakt te hebben.

Tegen de overige drie verdachten werden straffen van respectievelijk 8, 7 en 6 jaar geëist. Het drietal heeft Nivel op die bewuste 21ste juni met verschillende voorwerpen tegen het hoofd geslagen, waardoor hij buiten bewustzijn raakte. De advocaten pleitten eerder voor een mildere straf. Zij wezen op een gebrek aan bewijs en op de beschonken staat van Z. en Tobias R. op het moment van de aanval.

De president van de rechtbank Rudolf Esders zei vanochtend bij zijn uitspraak: ,,De veroordeelden zijn geen monsters maar mensen die zich als monsters hebben gedragen.''

De brute aanslag op Daniel Nivel kreeg wereldwijd veel aandacht nadat de agent liggend in een plas bloed te zien was op televisie terwijl collega's probeerden eerste hulp te verlenen. Duitse kranten publiceerden foto's waarop te zien was dat Nivel werd aangevallen door losgeslagen hooligans. De foto's werden later overhandigd aan de Duitse aanklager. ,,Het is een absolute schande voor ons land'', zei de toenmalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl vlak na de aanslag.

Duitsland en Frankrijk behoren tot de de vijf mogelijke gastlanden voor het wereldkampioenschap voetbal in 2006. Veiligheid zal van groot belang zijn bij de keuze tussen de kandidaten.