Explosie, schietpartij bij overval bankfiliaal

Het Centraal Station in Rotterdam is gisteravond gedeeltelijk afgesloten geweest nadat een overvaller de pui van het stationsfiliaal van de Grenswisselkantoren (GWK) had opgeblazen. Bij de schietpartij met de politie die hierop volgde, werd een omstander in de arm getroffen.

Om half negen bracht een donker geklede man met een bivakmuts een explosief tot ontploffing aan de buitenkant van het GWK op het Stationsplein en ging naar binnen. Door de explosie raakten de gevel van het bankkantoor en enkele taxi's op het Stationsplein beschadigd. Een omstander liep verwondingen op aan zijn hoofd en vingers, enkele andere voorbijgangers raakten lichtgewond als gevolg van rondvliegend glas.

Direct na de explosie ontstond een wilde schietpartij tussen de overvaller, leden van de spoorwegpolitie en hun collega's van de politie Rijnmond, die door de knal waren gealarmeerd. Volgens de politie Rijnmond zijn daarbij ,,tussen de twintig en de dertig'' schoten over en weer afgevuurd. Het vuurgevecht leidde tot paniek op het Stationsplein, waar op dat moment van de avond vele tientallen mensen aanwezig waren. Een man die op de tram stond te wachten, werd in zijn arm geraakt door een verdwaalde kogel. Terwijl de overvaller volgens een politiewoordvoerder schoot ,,op alles wat bewoog'' probeerde de man te ontkomen in de richting van de Delftsestraat. Even later werd hij ingerekend op de spoorbaan van het station. De man had een nog onbekend geldbedrag bij zich, maar een vuurwapen werd niet aangetroffen. De 28-jarige verdachte is vandaag verhoord.

Direct na de overval zette de politie de spoorbaan en de directe omgeving van het station af voor sporenonderzoek. Hierdoor konden de treinen tussen Rotterdam en Dordrecht niet rijden en liep ander treinverkeer vertraging op. Trams en bussen naar het Centraal Station werden omgeleid. Even na middernacht werd het baanvak weer vrijgegeven.

De overval van gisteravond lijkt op eerdere overvallen met explosieven op GWK-kantoren. In 1995 en 1998 werd een Grenswisselkantoor in Hoek van Holland overvallen door een donkergeklede man met bivakmuts die gebruik maakte van explosieven. In 1997 bracht een gemaskerde man bij een GWK-kantoor in Maastricht twee bommen tot ontploffing en schoot bij een achtervolging op de politie. In alle gevallen wist de dader te ontkomen.

De directie van Grenswisselkantoren liet vandaag weten ,,zeer benieuwd'' te zijn naar het onderzoek naar de overval van gisteravond.