CAMPAG VELOCET

De nieuwe Engelse groep Campag Velocet heeft een geweldige debuut-cd gemaakt, vernoemd naar het Franse SM-tijdschrift Bon Chic Bon Genre. Geheel in stijl met hun onderwerp roept ook de muziek op het eerste gehoor associaties op met duistere genoegens. Ze heeft de galm van kelders en krochten, en zanger Pete Voss zingt met een nonchalante schreeuwerigheid die het beste van Liam Gallagher (Oasis) en Shaun Ryder (Happy Mondays) in zich verenigt.

De meest prominente onderdelen van de muziek zijn dus primitief als een kaakslag, maar ergens op de achtergrond is er meer aan de hand. De daar verstopte gitaar en keyboardeffecten brengen onmiddellijk de jaren tachtig in herinnering, en dan vooral de breeduit echoënde akkoorden van U2's The Edge.

Maar voor deze verfijning lijkt Campag Velocet zich eigenlijk te schamen zodat ze naar achteren is verbannen. En dat geeft juist een mooi effect, een extra gelaagdheid aan de anders wel erg ondubbelzinnige rocksongs.

Een paar nummers blijven hangen in doelloos getier, maar de meeste liedjes bieden een oorverdovende opwinding – met adempauze door de gevoelige gitaarintermezzo's.

Campag Velocet. Bon Chic Bon Genre (PIAS 380 PS)