Archief Van Moerkerken niet naar Rotterdam

Het foto- en filmarchief van de Amsterdamse surrealist Emiel van Moerkerken (1916-1995) verhuist voorlopig niet naar het Nederlands Fotoarchief (NFA) in Rotterdam.

De gesprekken over het onderbrengen van de collectie in de Maasstad zijn gestaakt, onder meer omdat erfgenaam Bruno van Moerkerken zich niet kan vinden in de vanzelfsprekendheid waarmee het archief in Rotterdam zou worden ondergebracht.

,,Ik wil in ieder geval proberen de nalatenschap van mijn vader voor Amsterdam te behouden, nu er mogelijkerwijs nieuwe kansen liggen'', aldus de erfgenaam.

Zoon Bruno van Moerkerken is de huidige beheerder van de historisch waardevolle beeldcollectie. Het archief van Emiel van Moerkerken bevat naar schatting 50.000 fotonegatieven en zo'n 200 blikken film. De verzameling bestaat onder meer uit portretten van tal van schrijvers als W.F. Hermans, Jan Wolkers, Annie M.G. Schmidt, Menno ter Braak en E. du Perron. (ANP)