AEX-index lijkt weer op recordjacht

Een spurt voerde de AEX-index vanmorgen naar zijn hoogste stand sinds 13 september. Vooral Koninklijke Olie dreef de index verder omhoog in de richting van een beursrecord.

Overal in Europa overheerste vanmorgen de opluchting over de beperkte verliezen die Microsoft gisteren op Wall Street leed. Een nieuw record voor Nasdaq had gunstige gevolgen voor tech-bedrijven op het Damrak. En het vooruitzicht van blijvende productiebeperking door de Opec-landen stuurde de olieprijs omhoog, en daarmee zwaargewicht Koninklijke Olie.

De obligatiemarkt was vriendelijk met een tienjaars rente op staatsleningen van 5,07 procent - een half procentpunt lager dan twee weken geleden - en de euro bleef rond de 1,04 dollar per euro hangen. En dat is voor Nederlandse aandelen comfortabel laag.

Rondom het middaguur stond de AEX-index dan ook 9,05 punten hoger op 591,18 punten. Eerder was een tussentijds hoogtepunt bereikt van 592,24 punten. En dat is nog maar anderhalf procent verwijderd van het tussentijdse beursrecord van 600,65 punten van 21 juli vorig jaar. Het slotrecord staat op 597,01 punten, op 20 juli vorig jaar.

In het voor `groeiaandelen' aantrekkelijke klimaat waren het de cyclische aandelen die achterbleven. Corus moest 1,7 procent terug op 1,72 euro, en DSM daalde 1,8 procent tot 34,95 euro.

Ook KLM was uit de gratie met een daling van bijna 4 procent op 25,80 euro. De dalingen van de overige verliezers waren bescheiden.

Stijgers waren verre in de meerderheid. Koninklijke Olie surfde omhoog met de olieprijsstijgingen op de wereldmarkt. Per vat kost olie nu 23,5 dollar. Olies klommen 2,03 euro op 56,93 euro. ASML behoorde eveneens tot de sterke stijgers. Beleggers denken nog altijd dat de fabrikant van chipmachines volgend jaar zal profiteren van het tekort aan halfgeleiders dat dan gaat ontstaan. De koers trok 1,65 euro aan 78,80 euro.

In het kielzog klom ook Philips onverdroten verder. Het Amsterdamse elektronicaconcern werd 2,60 euro duurder op 105,80 euro.

Luxaflex-fabrikant Hunter Douglas is vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs duidelijk gedaald. De onderneming uit Rotterdam had weliswaar een winstgroei bekendgemaakt, maar het negenmaandsbericht viel bij beleggers niet in goede aarde.

Zij zagen een resultaat dat aan de onderkant van hun verwachting lag. Bovendien zal Hunter Douglas de huidige lijn doortrekken, zo menen zij. Het aandeel gleed kort na de opening al weg en stond tegen het middaguur 1,20 euro lager op 26,80 euro.

De verschijning van Big Brother op de Duitse beeldbuizen leverde een leuke koersstijging voor Endemol op. Het amusementsconcern liet tegelijkertijd weten met de Duitse commerciële zender RTL een contractverlenging te zijn overeen gekomen. Endemol steeg 1,55 euro tot 33,05 euro.