Zware claim tegen B en W in Coevorden

De Coevordense horecaondernemer F. Beukeveld eist van burgemeester B.J. Jansema van Coevorden een schadevergoeding van 2,2 miljoen gulden wegens materiële schade, omzet- en boedelverlies.

Op last van Jansema werd Beukevelds discotheek `Lord Nelson' drie maanden gesloten. De sluiting volgde op een politie-inval op 28 mei wegens verdenking van cocaïnehandel. `Lord Nelson' was volgens de politie al geruime tijd een verzamelplaats van dealers en gebruikers. Bij de inval werden vier bezoekers aangehouden, die enkele grammen coke in bezit hadden. Beukeveld ontkent ooit drugs te hebben verhandeld of gebruikt.

Bij justitie in Assen diende hij onlangs strafklachten in tegen niet alleen de burgemeester van Coevorden, maar ook tegen enkele wethouders, de wijkchef van de politie Coevorden en twee rechercheurs. Hij beschuldigt Jansema als hoofd van de politie tevens van verkrachting en huisvredebreuk. Een bezoekster zou, zonder toestemming van de rechter-commissaris, door een agente anaal zijn onderzocht op bezit van cocaïne. De huisvredebreuk betreft de politie die volgens de horecaondernemer een privé-ruimte boven het café betrad zonder toestemming.

Burgemeester Jansema trok de drank- en horecavergunning van de discotheek voor vijf jaar in wegens verstoring van de openbare orde, veiligheid en zedelijkheid. Beukeveld tekende hiertegen beroep aan bij Gedeputeerde Staten Drenthe.

Beukeveld zegt dat de aanleiding van de inval, waaraan geen gerechtelijk vooronderzoek ten grondslag lag, een vermeend transport van wapens en verdovende middelen uit Heerlen was. Op 26 mei haalde Beukeveld met een paardentrailer huisraad op uit een garagebox bij een neef in Heerlen. Bij een inval in drie nabijgelegen boxen ontdekte de Heerlense politie enkele dagen later tien kilo amfetamine, vijf kilo hasj, 25.000 xtc-pillen en enkele vuurwapens.

Beukeveld vermoedt dat de Limburgse politie haar noordelijke collega's heeft getipt dat hij een drugshandelaar was. Hij spreekt van een ,,miskleun'' en een ,,dubieuze en illegale'' inval. Hij beschuldigt de politie van valsheid in geschrifte, omdat er twee verschillende processen-verbaal zijn opgemaakt, het tweede vier maanden na de inval. Beukevelds advocaat L. R. G. Uneken noemt dit ,,onzorgvuldig''. Dat tweede proces-verbaal is volgens Beukeveld opgemaakt nadat de politie zou hebben ingezien dat hij niets met de Limburgse drugszaak te maken had.

De Asser officier van justitie E. Läkamp zegt in een reactie dat de klachten ,,serieus'' zullen worden onderzocht. Ze noemt de aantijgingen ,,vrij fors''. Het OM in Assen onderzoekt of Beukeveld strafrechtelijk kan worden vervolgd wegens overtreding van de Opiumwet. De woordvoerder van de burgemeester laat weten de aangifte voor kennisgeving aan te nemen. ,,We zijn alert op laster en smaad. De aantijgingen zijn fors.''