Van Barneveld ontredderd na verloren kampioenengevecht

Darter Raymond van Barneveld verdiende gisteren met een partij van een uur 2.350 gulden per minuut. Toch was de Hagenaar er niet blij mee. Hij verloor van de andere wereldkampioen, Phil Taylor.

Engeland krijgt in zijn eigen takken van sport klap na klap. Het WK cricket en WK rugby draaiden recent uit op een debacle en in het voetbal verloopt de gang naar het EK van 2000 zeer moeizaam. In darts, ook zo'n Engelse uitvinding, viel gisteren eindelijk wat te juichen. Phil `The Power' Taylor was voor even de held van de bierdrinkende natie door in de zwaar beladen wedstrijd tussen twee wereldkampioenen in Londen de Nederlander Raymond van Barneveld met dubbele cijfers te verslaan: 21-10. ,,Dit is beter dan seks'', oordeelde Taylor, vader van vier kinderen, gelukzalig.

Voor een Engelsman is niets mooier dan winnen op Wembley. Het duel tussen de pijlengooiers vond plaats in de grootste zaal van het conferentiecentrum naast het beroemde stadion in Londen. In de pluche fauteuils, waar meestal keurige mannen in pak zitten, hingen deze keer dartsfans met grote pullen bier in hun handen. Twee supportersgroepen zorgden voor veel sfeer door elkaar verbaal te bestoken; zo'n duizend Engelsen en tweehonderd Nederlanders die de oversteek hadden gemaakt om Van Barneveld een uurtje in actie te zien. Ze keken verbijsterd toe hoe hun held zwaar knock-out ging tegen Taylor. ,,Misschien verdien ik al die waardering niet'', zei de aangeslagen oud-postbode. ,,Ik heb schandalig slecht gespeeld.''

De spanning was groot. Het was gisteren in Londen niet alleen een strijd tussen Engeland en Nederland, het ging ook om de eer van twee federaties. Van Barneveld is wereldkampioen van de British Darts Organisation (BDO), Taylor de nummer één van de Professional Darts Corporation (PDC). Die laatste bond werd zes jaar geleden opgericht nadat de beste twintig dartsspelers zich afscheidden van de BDO uit onvrede over het beleid. De BDO bleef als organisator van de Embassy, het prestigieuze toernooi aan het begin van het jaar, voor het grote publiek wel de toonaangevende organisatie.

Daarom had de BDO ook geen behoefte aan de Head-to-Head Challenge, een duel tussen de kampioenen van beide bonden. Alles werd geprobeerd om Van Barneveld ervan te weerhouden, tot aan het dreigement dat hij voor de komende Embassy zou worden uitgesloten. Juridisch bleek dat niet mogelijk. Dus toen er een prijzenpot van 100.000 pond, 350.000 gulden, voor de tweekamp met Taylor beschikbaar werd gesteld, hapte Van Barneveld toe. Maar van zijn organisatie kwam gisteren niemand kijken. De vertegenwoordigers van de BDO hebben zich ongetwijfeld voor de televisie zitten verbijten.

De organisator van de titanenstrijd, Barry Hearn, wilde het liefst het hele prijzenbedrag aan de winnaar geven, maar daar stemden beide spelers niet mee in. Er werd gekozen voor een verdeling van zestig-veertig: 60.000 pond voor de winnaar en 40.000 voor de verliezer. En zo kreeg Van Barneveld gisteren maar 20.000 pond (70.000 gulden) minder dan de veel betere Taylor. Maar die premie, omgerekend 2.350 gulden per minuut, verzachtte niets van de pijn. De Hagenaar had zelfs graag al zijn prijzengeld willen inwisselen voor een betere uitslag. De wedstrijd was in verband met de live tv-uitzending in Engeland uitgeschreven over een uur, maar Van Barneveld was na zo'n 35 minuten al kansloos. Na zijn lange lijdensweg vluchtte hij ontredderd de catacomben in.

Gezien zijn bekoelde relatie met de BDO zou Van Barneveld best naar de PDC van Taylor willen overstappen. Commerciële redenen weerhouden hem daarvan. ,,De wedstrijden van de PDC worden in Engeland op Sky en ITV uitgezonden. Die kunnen we in Nederland niet ontvangen. En ik moet regelmatig met mijn hoofd op tv komen om onder de aandacht te blijven. Neem Taylor. Hij is beste darter van de wereld, maar wie kende hem nou in Nederland? Nu weten ze eindelijk wie hij is!''

Taylor ziet er sloom uit, een dikkere uitvoering van Charlie Chaplin. Maar hij kan als geen ander met pijltjes gooien. De 38-jarige Taylor, eigenaar van de pub Cricketers Arms in Stoke, werd voor de afscheiding van de BDO twee keer winnaar van de Embassy (1990 en '92) en daarna won hij alle vijf kampioenschappen van de nieuwe PDC. Hij werd in zijn beginjaren getraind en financieel gesteund door Eric Bristow, een levende legende in het darts. Bristow was er gisteren ook bij en hij twijfelde er vooraf geen moment aan dat Taylor zou winnen van Van Barneveld. ,,He'll kill him'', voorspelde hij.

Bristow kreeg gelijk. Taylor hoefde tegen Van Barneveld niet eens zijn beste spel te spelen. ,,Ik had graag wat meer tegenstand gehad'', verkondigde hij. De winnaar blaakte na afloop van zelfvertrouwen. ,,Laat ze de volgende man maar sturen. Ik ben er klaar voor.'' Het klonk weinig respectvol voor Van Barneveld. Maar zo bedoelde Taylor het niet. Hij probeerde zijn opponent zelfs nog moed in te spreken. ,,Laat hem niet teleurgesteld zijn. Dit was maar één wedstrijd en hij is nog steeds wereldkampioen.'' Taylor wil graag een revanchepartij spelen. ,,Dat moet dan in Nederland. Dan kan Van Barneveld voor eigen publiek spelen en net zo veel steun krijgen als ik hier in Londen.''

Aanvankelijk stond voor zaterdag 28 november in Rotterdam Ahoy' een tweede partij tussen de kampioenen gepland, maar die werd wegens geldgebrek afgeblazen. Voor Van Barneveld kwam dat misschien goed uit. Het was alweer jaren geleden dat hij zijn hoofd en schouders zo liet hangen als gisteren. ,,Ik heb hier bewezen het hele hoge niveau niet aan te kunnen'', was het oordeel van `Barney'. ,,Ik ben gewoon een maatje te klein!''