Uitslag is opsteker voor prins Charles

Voor kroonprins Charles is de uitslag van het Australische referendum om een Britse vorst als staatshoofd te houden een opsteker. Hij denkt dat de tijd nu misschien rijp is voor een referendum in eigen land, fluisterden medewerkers van de prins gisteren en vandaag in de Britse pers.

Een referendum zou in zijn ogen de ,,legitimiteit van de monarchie opnieuw kunnen bevestigen'', aldus The Observer. ,,Hij weet dat de toekomst van de monarchie berust op de wil van het volk en we zouden een [referendum] ontspannen tegemoet zien'', citeert het blad een bron. ,,Misschien zijn we wel democratischer dan [Britse] republikeinen.''

The Daily Telegraph laat Charles' hofhouding een referendum als ,,utter rubbish'' afdoen, maar er zouden wel plannen zijn voor een ,,constitutionele dialoog''. Ook dat is glad ijs, zegt het Conservatieve blad. Want een reeks referendums zou de monarchie ,,in Australië of elders'' uithollen. Bovendien: alleen de koningin, niet haar zoon mag daar iets over te zeggen.

Elizabeth bezoekt vandaag voor het eerst sinds 1961 haar voormalige Afrikaanse kolonie Ghana, die in 1957 onafhankelijk werd. Daarna reist ze naar Zuid-Afrika voor de tweejaarlijkse top van het Gemenbest. Wie vandaag de tv aanzet ziet Ghanese fanfares God save the Queen spelen en een deel van het moederland zwelgt even in Empire-nostalgie. Die begon eigenlijk zaterdag al. Want het Engelse elftal was weliswaar vroegtijdig uitgeschakeld bij de wereldkampioenschappen rugby, maar het moet toch een beetje Gods wil zijn geweest dat juist Australië de Fransen in de finale versloeg. Vóór ze op het vliegtuig naar Accra stapte overhandigde een frêle Elizabeth nog even de beker aan de boomlange aanvoerder van de Aussies, in alles haar tegenvoeter, maar toch een soort landgenoot.