Tadzjikistan herkiest president

De zittende president van Tadzjikistan, Emomali Rachmonov, is volgens het voorlopige resultaat van de verkiezingen in zijn land met meer dan 90 procent van de stemmen herkozen voor zeven jaar. Volgens de centrale verkiezingsraad van Tadzjikistan stemde 96 procent van de kiezers op Rachmonov. Zijn streng-islamitische uitdager Davlat Usmon bleef op enkele procenten steken. Usmon noemde de verkiezingen gisteren illegaal. De honderd buitenlandse waarnemers die de verkiezingen controleerden, hebben geen onregelmatigheden geconstateerd, maar zij zijn merendeels afkomstig uit naties die het bewind van Rachmanov welgezind zijn. De OVSE, die normaliter verkiezingen controleert, liet verstek gaan. Tadzjikistan was jarenlang in een burgeroorlog gewikkeld tussen de regering en islamitische oppositie. In 1997 werd een vredesakkoord getekend. (AP)