Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Of ik voorzitter van De Graafschap wil worden? Nee! En ook niet van Sparta. Volendam hoeft ook niet op me te rekenen. Zo gauw het clubje wat minder draait heb je de harde kern in je nek. En supporters zijn dom!

Youp

Waarom supporters dom zijn? Omdat ze nog steeds juichen voor een produkt. Voor het produkt voetbal. In het veld schoppen twee keer elf jongens een paar miljoen bij elkaar en die tribunetypes staan te schreeuwen alsof hun eigen leven er van afhangt. Vreemd.

Vroeger werden spelers toch ook betaald? Ja, maar toen was er vanuit de spelers ook nog een soort trouw aan de club en de supporters. Maar dat is totaal verleden tijd. Ik ben altijd weer blij als na de rust alle spelers hetzelfde shirt nog aan hebben en ik wacht serieus op het moment dat de spits van Vitesse in de rust verkocht wordt aan tegenstander Willem II of andersom.

Een club bestaat niet meer. Ajax is een bedrijf, Feyenoord is een zaak en PSV zeker. Het waren clubs, maar dat is allemaal geweest, gedaan, voorbij.

De aanhangers van De Graafschap willen weten waar de transfermiljoenen gebleven zijn, maar het gaat ze niks aan. Ze zijn consumenten. Consumenten van het produkt voetbal. De Sparta-aanhang is ook verontrust, maar ook de harde kern van Sparta gaat het niks aan. De boeken blijven dicht. Het zijn geen clubs meer, het zijn bv's.

Het wordt tijd dat ik met die supporters ga praten en ze voor eens en altijd uitleg dat ze een winstgevende onderneming staan toe te juichen en elke veertien dagen een stelletje miljonairs toeschreeuwen om nog rijker te worden, maar ik denk niet dat dat helpt. Ze zijn te dom om het te snappen. Net als de voorzitters. Die doen het ook voor niks. Iedereen is gek.