Staafbommen ontploft in stad Israel

De dag voor het begin van intensieve onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen over een definitieve vredesregeling, zijn in de badplaats Netanya gisteren 30 mensen gewond bij de ontploffing van drie staafbommen.Izzidin al-Qassam, de militaire arm van de fundamentalistisch-islamitische Palestijnse beweging Hamas, verspreidde zaterdag in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever pamfletten waarin de hervatting van de strijd tegen Israel werd aangekondigd. De aanhoudende Israelische nederzettingenpolitiek werd door deze ondergrondse, goed georganiseerde Palestijnse strijdgroep als reden voor het weer opnemen van de wapens opgegeven. Sjeik Ahmed Yassin, de geestelijk leider van Hamas, zei gisteren niet te kunnen ontkennen of bevestigen dat de aanslag in Netanya het werk is geweest van de militaire arm van zijn beweging. De Israelische politie gaat er vanuit dat de aanslag het werk is van Palestijnse terroristen. Maar geen enkele organisatie heeft tot dusverre de verantwoordelijkheid ervoor met zoveel woorden opgeëist.

Bij de plaats van de aanslag werd met kreten ten gunste van ex-premier Netanyahu tegen de vredespolitiek van premier Ehud Barak gedemonstreerd. Hoewel ministers van de Nationale Religieuze Partij aandrongen op het onderbreken van het vredesoverleg, maakte Barak duidelijk dat hij zich niet door terreur van het vredespad zal laten afbrengen.

Het Palestijnse zelfbestuur heeft de aanslag in Netanya onmiddellijk veroordeeld. Volgens officiële Palestijnse woordvoerders zet Iran tot de aanslagen aan om het vredesproces te torpederen. De Iraanse president, Mohammad Khatami, heeft recentelijk bij zijn bezoek aan Frankrijk nog verzekerd dat zijn regering niets zal doen om het vredesproces te verstoren.

Premier Barak verklaarde dat zijn regering alles in het werk zal stellen om de terreur te vernietigen. Hij eiste van het Palestijnse zelfbestuur hetzelfde. Een Palestijnse woordvoerder zei gisteren dat het zelfbestuur de afgelopen weken 27 leden van Izzidin al-Qassam en van de Islamitische Jihad heeft gearresteerd. Onlangs spraken Israelische ministers hun waardering uit over het doelmatige optreden van de Palestijnse veiligheidsdiensten.