Rwanda wil niet meer met Tribunaal werken

Rwanda heeft zaterdag alle samenwerking stopgezet met het Rwanda-tribunaal van de Verenigde Naties nadat dit de dag tevoren een hoofdverdachte van de Rwandese genocide, Jean-Bosco Barayagwize, had vrijgelaten. ,,Er bestaat geen rechtvaardiging voor dit besluit'', aldus de Rwandese openbare aanklager Gerald Gahima. In Rwanda werd met woede en ongeloof gereageerd op de vrijlating van Barayagwize. Slachtoffers van de genocide noemden het besluit onbegrijpelijk en deden een oproep aan de internationale gemeenschap hem alsnog te arresteren. De regering verzocht twee jaar geleden al om uitlevering van Barayagwize toen deze nog in Kameroen verbleef, maar dit werd toen afgewezen.

Het beroepshof in Den Haag van het Rwanda-tribunaal besloot woensdag om Barayagwize vrij te laten omdat er onregelmatigheden zijn opgetreden bij de rechtsgang tegen hem. Barayagwize werd in 1996 in Kameroen gearresteerd en werd daar te lang vastgehouden zonder dat er een aanklacht tegen hem werd ingediend. Toen hij een jaar later aan het Rwanda-tribunaal in het Noord-Tanzaniaanse Arusha was uitgeleverd, duurde het te lang voordat hij werd voorgeleid, aldus het oordeel van het beroepshof.

Barayagwize is een van de hoofdverdachten van de volkerenmoord in 1994 in Rwanda. Hij was politiek adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken en behoorde tot de groep van `haatradio' Mille Collines. Dit radiostation riep in nauwelijks bedekte termen de bevolking op om alle Tutsi's uit te roeien. Hij was voor de Rwandezen een van bekendste leiders van de genocide. Het tribunaal diende zeven aanklachten van genocide tegen hem in. Volgens zijn advocaat wil Barayagwize vertrekken naar een land van eigen keuze. Volgens het beroepshof moet hij aan Kameroen worden uitgeleverd.