Record Sijbrans blindsimultaan

Na een marathon van vijftien uur heeft dammer Ton Sijbrands in de nacht van zaterdag op zondag in Gouda zijn eigen record blindsimultaan verbeterd. Zonder de borden van zijn tegenstanders te zien, speelde de 50-jarige oud-wereldkampioen twintig partijen, waarvan hij er zeventien won. Drie partijen

eindigden in remise. Sijbrands zat in de bestuurskamer van de hoofdsponsor en kreeg de zetten per telefoon doorgegeven. In de voormalige Sovjet-Unie was blindsimultaan dammen bij wet verboden, omdat het tot krankzinnigheid zou

leiden. Volgens Sijbrands is de zwaarste opdracht het onthouden van de telkens veranderende

stellingen. ,,Gek word je er niet van, maar het neemt je geest wel erg in beslag'', zei Sijbrands. ,,Ik heb na afloop bijna een week nodig om weer een beetje bij te komen. Het blijft een drukte in je hoofd.''

(Foto Robert Vos)

Sijbrandspagina 18