Prodi bepleit harmonisatie drugsbeleid

Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, heeft gezegd dat het drugsbeleid van de verschillende EU-landen te grote verschillen vertoont. Hij pleit voor harmonisering van de wettelijke regels voor drugs-handel en gebruik.

Prodi deed dit afgelopen zaterdag in Milaan tegen het dagblad Corriere della Sera. Aanleiding voor zijn uitlating was de grote onrust in Italië over het gebruik door Italiaanse jongeren van xtc-pillen die waarschijnlijk uit Nederland afkomstig zijn en vorig weekeinde de dood van een jongen veroorzaakten. ,,In feite hebben we nu voor drugs binnen Europa één interne markt,'' zei Prodi zaterdag. ,,Juist daarom kunnen we ons niet meer permitteren verschillende regels te hebben.''

Prodi voegde daaraan toe dat een voor alle landen geldende drugswet vooralsnog onhaalbaar is, maar dat het mogelijk moet zijn een akkoord te bereiken over een kader van door alle landen onderschreven regels en principes. Hij zei dat de Europese Commissie overweegt dit thema aan te kaarten bij het Europese parlement, al zijn dit vage plannen die nog niet zijn uitgewerkt.

In Italië is groot alarm geslagen over xtc-pillen nadat vorig weekeinde niet alleen een jongen is overleden maar ook een meisje een levertransplantatie moest ondergaan nadat zij xtc-pillen hadden genomen. Deze pillen waren volgens de Italiaanse justitie vrijwel zeker afkomstig uit Nederland.

Al een paar jaar worden in Italië regelmatig mensen van verschillende nationaliteiten aangehouden die in Amsterdam xtc-pillen zijn gaan kopen om die in Italië te verhandelen. Midden vorige week zijn een medewerker van de Guardia di Finanza, de financiële politie, en zijn vrouw gearresteerd die als koerier werkten voor drugshandelaars in Rome en omgeving. Zij hadden volgens de politie 36.000 pillen bij zich.

Italiaanse kranten schrijven met verbazing en verontwaardiging dat in Nederland een soort supermarkt voor xtc bestaat, al is er ook veel aandacht voor de kwaliteitscontrole op xtc-pillen bij veel discotheken. Als de pillen niet in Nederland worden gemaakt, komen ze uit laboratoria in Oost-Europese landen als Rusland, Polen en Tsjechië om via Nederland te worden gedistribueerd over de rest van Europa, aldus de Italiaanse pers. Overigens zijn vrijdag twee Belgische vrouwen aangehouden die 56.000 xtc-pillen Italië probeerden binnen te smokkelen.

De aandacht voor de Nederlandse xtc in de Italiaanse media heeft binnen het centrum-linkse kabinet, waar eerder positieve interesse is getoond voor het Nederlandse drugsbeleid, nog niet geleid tot reacties tegen Nederland. Verschillende ministers hebben om maatregelen gepleit, maar daarbij gaat het vooral om betere voorlichting en betere controle op drugshandel. Ook is een verandering van de lijst van de verdovende middelen aangekondigd, om effectiever op te treden tegen xtc-handel.

Binnen de Italiaanse politie is wel kritiek op Nederland te horen. Vice-commandant Rino Monaco constateerde dat volgens Nederlandse regels veel grotere hoeveelheden drugs moeten worden aangetroffen om te kunnen praten van handel, dan volgens de Italiaanse.

Om het 18-jarige slachtoffer te herdenken en als waarschuwing tegen xtc-gebruik, is zaterdagnacht in veel discotheken een minuut stilte gehouden. Vooral in Noord-Italië heeft de politie op veel plaatsen gecontroleerd bij discotheken en hier en daar invallen gedaan. Verslaggevers constateerden dat desondanks de handel in en het gebruik van xtc-pillen onverminderd doorgaat.