Privacy 2

Het adagium `Publish and be damned' is allang niet meer voorbehouden aan de dagbladpers. Nadat de Consumentenbond slechts 20 van de 150 on-line winkels een Web Trader-keurmerk gaf, toonden hackers eveneens on-line de onveiligheid van een aantal goedgekeurde winkels aan. De Britse politie zoekt gewelddadige hooligans door hun foto's op Internet te publiceren.

Autoverhuurder Huurmij uit Leiden plaatste foto's en videobeelden van vier overvallers op het net. In Amerika riep de on-line-publicatie van bloederige foto's van een zojuist in de elektrische stoel ter dood gebrachte moordenaar een discussie op over deze executiemethode. In hetzelfde land leggen websites zich toe op het tonen van `candid' foto's en videobeelden van nietsvermoedende mensen in kleedkamers, in sauna's en op wc's.

En nu Pim Fortuyn een beledigende column over het echtpaar Peper-Kroes niet in Elsevier mag plaatsen, is die te lezen op Internet (www.nu.nl). Waar blijft de on-line-versie van Herman Brusselmans' verboden schelmenroman `Uitgeverij Guggenheimer'?

Dit is een fragment uit `De Draad', de dagelijkse column van Tom Rooduijn op www.nrc.nl