Pianist Rob Hoeke (60) overleden

Blues- en boogiewoogie-pianist Rob Hoeke is zaterdagmiddag thuis in Krommenie overleden. Hij was 60 jaar. In augustus speelde hij in het Bussumse jazzcafé Langs de Lijn een afscheidsconcert, nadat duidelijk was geworden dat hij aan een ongeneeslijke vorm van kanker leed. Hij kreeg toen, als `de boogiewoogie-gigant van Nederland', de cultuurprijs van de gemeente Zaanstad.

Rob Hoeke werd geboren in Haarlem en begon al op zijn zestiende piano te spelen naar het voorbeeld van Amerikaanse boogiewoogie-pianisten uit de jaren twintig. Een jaar later formeerde hij zijn eerste Boogie Woogie Quartett, dat in 1959, 1960 en 1961 de tweede prijs won op het Loosdrecht Jazz Concours. In de jaren zestig vond hij aansluiting bij de blanke blues, die vooral in Engeland hoogtij vierde. Zijn grootste hits waren Drinking on my bed, Honky Tonk Train Blues en Margio. Ook maakte hij platen met collega-pianist Hein van der Gaag en met de Engelse rhythm & blues-zanger Alan Price.

In 1974 werd Hoeke getroffen door een ernstig ongeluk. Hij kwam stil te staan door autopech en stak zijn hand in de nog draaiende ventilator. Dat kostte hem twee vingertoppen van de linkerhand, die vooral in zijn genre veel werk moet verrichten. Tijdelijk verdween hij in de sportjournalistiek, maar in de loop van de jaren tachtig begon hij weer geregeld op te treden. De laatste maanden werkte hij nog aan een nieuwe cd, samen met zijn zonen Ruben (gitaar) en Eric (drums). Zijn laatste solo tijdens het afscheidsconcert was Dedicated to Yancey, een ode aan zijn grote voorbeeld Jimmy Yancey.