Oostenrijk: `asielzoeker stierf door hartkwaal'

De Oostenrijkse justitie heeft bekendgemaakt dat de Nigeriaanse asielzoeker Marcus Omofuma op 1 mei tijdens de vlucht van Wenen naar Sofia mogelijk is overleden aan een hartkwaal. Het Oostenrijkse sectierapport staat daarmee haaks op dat van de Bulgaren, die dood door verstikking hebben vastgesteld. Omofuma (25) werd met plakband aan handen en voeten getaped het toestel van Balkan Air binnengedragen en met plakband op zijn stoel vastgebonden. De drie agenten van de vreemdelingenpolitie die Omofuma begeleidden, verklaarden dat ze de mond van de asielzoeker dicht hadden geplakt omdat ze vreesden gebeten te worden. Het Bulgaarse onderzoek wees uit dat zich ook sporen van plakband in de neusgaten bevonden, maar de Oostenrijkse patholoog kon deze conclusie niet bevestigen. De advocaat van de drie, Farid al Rifaat, verklaarde dat de zaak wat hem betreft is afgesloten. De advocaat van de familie Omofuma, Georg Zanger, gaat er echter nog steeds van uit dat het tot een aanklacht komt.