Microsoft wil schikking in strafzaak VS

Microsoft, dat volgens een Amerikaanse rechter zijn monopoliepositie heeft misbruikt ten koste van de consument wil een schikking met het ministerie van Justitie. Het softwareconcern houdt zijn onschuld vol.

,,Er is niets dat we liever willen dan deze zaak schikken. Dat hebben we vanaf de eerste dag gezegd'', zei directeur (chief operating officer) Bob Herbold gisteren op de Amerikaanse televisie. Herbold reageerde op de uitspraak van rechter Thomas Penfield Jackson, die vrijdagavond in een zogeheten ,,vaststelling van de feiten'' bepaalde dat Microsoft een monopolie-positie inneemt en daarvan misbruik heeft gemaakt. Die uitspraak wordt gezien als een belangrijke overwinning voor het ministerie van Justitie in het proces tegen Microsoft.

Jackson heeft zich nog niet uitgelaten over de eventuele strafbaarheid van Microsofts gedrag. Maar zijn uitspraak is een eerste stap op weg naar een vonnis, dat in het uiterste geval kan leiden tot opbreken van de onderneming.

De mogelijkheid van een schikking werd gisteren ook genoemd door Joel Klein, hoofd van de anti-trust divisie van Justitie. ,,Een schikking is altijd een optie. We zouden een schikking moeten hebben die een oplossing biedt voor de bevindingen van de rechter: een schikking die de keuzevrijheid van de consument, de technologische innovatie en de concurrentie beschermt'', aldus Klein.

Maar Microsoft maakte dit weekeinde overduidelijk dat het de conclusies van de rechter niet deelt. De harde woorden van Jackson weerspiegelen volgens Microsoft-directeur Herbold niet ,,de concurrentie en de innovatie in deze industrie''. Daarom zegt het software-concern dat het waarschijnlijk in beroep zal gaan, als het vonnis, dat over twee maanden wordt verwacht, zo negatief uitvalt als het zich nu laat aanzien.

De (bescheiden) Europese handel in Microsoft duidde vanmorgen op een forse koersval van het aandeel. In vergelijking met het officiële slot op Wall Street van ruim 91 dollar (voor de uitspraak) heeft het aandeel intussen bijna negen dollar verloren op iets meer dan 82 dollar.In een brief aan de aandeelhouders, gisteren openbaar gemaakt, schrijft Microsoft-oprichter en -topman Bill Gates dat een oplossing van het proces ,,eerlijk en verantwoordelijk'' moet zijn.

Een van de eerste politici die zich uitlieten over de uitspraak van rechter Jackson was de Republikeinse senator Slade Gorton, van de staat Washington, waar het hoofdkantoor van Microsoft is gevestigd. Gorton, die campagnebijdragen van Microsoft krijgt, waarschuwde dat Amerika's ,,leiderschap op het gebied van high-tech op het spel komt te staan als de regering voortgaat met de vernietiging van Amerika's mooiste succesverhaal.''