Microsoft trekt beurs in Amsterdam omlaag

Het voor softwareproducent Microsoft ongunstige vonnis duwde op een slappe beurs van Amsterdam de technologiefondsen omlaag. Philips, Baan en ASML werden vanmorgen zo de koplopers onder de vele verliezers. De toonaangevende graadmeter AEX stond rondom het middaguur op 580,09 punten, 2,84 punten lager.

Van de 25 AEX-fondsen stonden er slechts zeven op winst, de overige achttien fondsen leden verlies. De vrees dat Microsoft vandaag later op de dag de beurs in New York een tik zal geven, drukte ook indirect de koersen in Amsterdam. Microsoft daalde vrijdag na beurs al drie dollar en zou volgens handelaren de Dow Jones-index vandaag 150 punten kunnen kosten. Het matige optreden van de Aziatische beurzen deed de stemming ook geen goed. De aandelenmarkt van de Amsterdam Exchanges (AEX) deed het wat slechter dan de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen.

Er werd in Amsterdam weinig gehandeld, zodat de naar verhouding beperkte transacties behoorlijk effect hadden. Het wantrouwen onder beleggers tegen de hoog gewaardeerde technologiefondsen, die vorige week nog profiteerden van de sterke toename van de chips-verkopen, laaide weer op door de juridische nederlaag van Microsoft. Baan daalde ruim anderhalf procent tot 11,95 euro. ASML dat vorige week bijna 15 procent steeg, daalde twee procent tot 76,80 euro en Philips daalde bijna tweeënhalf procent tot 102,80 euro.

De aandelen van ABN Amro en ING stonden in het teken van fusiegeruchten. Het Financieele Dagblad meldde dit weekeinde dat ABN Amro-topman Kalff bot ving bij ING in zijn zoektocht naar een fusiepartner. Analisten zien het haast als onvermijdelijk dat er verdere schaalvergroting in Nederland komt. ING dat de avances afwees, profiteerde met een stijging van 0,4 procent op 58,81 euro. ABN Amro zakte driekwart procent terug naar 23,62 euro.

Voedings- en wasmiddelenconcern Unilever herstelde iets van de tik die het vrijdag kreeg. Toen reageerde de markt teleurgesteld op tegenvallende kwartaalcijfers. Vrijdag kelderde de koers ruim 10 procent. Vanmorgen steeg het aandeel weer een half procent tot 56,35 euro.

Koninklijke Olie, waarvan de kwartaalcijfers vorige week ook niet met gejuich werden ontvangen, bleef wel verder zakken. De handel denkt niet dat de olieprijs nog fors zal stijgen, wat betekent dat Shell op eigen kracht betere resultaten moet laten zien. De Koninklijke daalde een half procent tot 54,18 euro. Vrijdag hadden de stukken anderhalve euro verloren.

Verzekeraar Aegon, dat deze week met kwartaalcijfers komt, daalde ruim 0,6 procent tot 86,95 euro. Volgens handelaren ligt dit niet aan sombere verwachtingen over het resultaat. Analisten verwachten een winstgroei tussen de 21 en 17 procent per aandeel. Een handelaar verklaart de daling eerder door winstnemingen nadat de opmars naar de 90 euro niet doorzette.