Meijling: adviseur, maar geen lobbyist

Oud-staatssecretaris J. Gmelich Meijling (Defensie) is niet betrokken bij lobbywerk voor de Israelische defensie-onderneming Rafael in de Nederlandse politiek. Wel adviseert hij de raad van bestuur van Rafael. Dit heeft hij gisteren desgevraagd meegedeeld.

Vorige week meldde deze krant dat Meijling vorige maand op een congres van de Nederlandse defensie-industrie lobbywerk voor Rafael verrichtte bij het PvdA-Kamerlid F. Timmermans. Ook beaamde de Nederlandse lobbyist van Rafael, R. Vellekoop, dat Meijling ,,politieke adviezen'' aan Rafael geeft.

Rafael probeert een nieuw antitankwapen, de Gill, aan Nederland te verkopen en gooit daarbij hoge ogen. De voorbereidingen voor de aankoop van het antitankwapen – de selectie van drie kandidaat-leveranciers uit negen gegadigden – werden afgerond in 1997, toen Meijling nog staatssecretaris was. Zijn opvolger besluit deze maand welke van de drie bedrijven het wapen mag leveren. Timmermans, en na hem vrijwel de hele Tweede Kamer, sprak vorige week zijn afkeuring uit over het werk van Meijling voor Rafael.

Meijling zegt echter dat hij niet bij Timmermans heeft gelobbyd voor Rafael. Hij heeft het PvdA-Kamerlid slechts aan vertegenwoordigers van het bedrijf voorgesteld, zegt hij. ,,Uit hoffelijkheid'', aldus Meijling. ,,De heer Timmermans had belangstelling voor Rafael en ik heb hem met die mensen in contact gebracht. Dat is geen lobbywerk.'' Meijling verricht nooit lobbywerk bij Kamerleden of op het departement, zegt hij. ,,Mijn doelgroep is de raad van bestuur. Die geef ik strategische en zakelijke adviezen.''

Meijling zegt ook dat hij nauwelijks betrokkenheid heeft gehad bij het besluit, in de vorige kabinetsperiode, drie kandidaat-leveranciers van het nieuwe anti-tankwapen aan te wijzen. ,,Dat is een hele technische zaak waarbij je als staatssecretaris afgaat op je technische adviseurs uit de landmacht.''

De Tweede Kamer wil een gedragscode voor oud-bewindslieden instellen om te voorkomen dat zij commercieel actief worden op een terrein dat zij als lid van kabinet beheerden. In het tv-programma Buitenhof zei Meijling gisteren dat het waarschijnlijk moeilijk is in zo'n gedragscode exact vast te leggen welke beperkingen voor oud-bewindslieden gelden.