Jaspers traint met halters

Biljarter Dick Jaspers behaalde afgelopen weekeinde een mentale overwinning. De Nederlandse driebander won in de nationale competitie met 50-34 in 24 beurten van zijn Turkse rivaal Semih Sayginer. Daarmee bezorgde Jaspers zijn club Heemstede een 6-2 zege op Heeswijk-Dinther. Voor Jaspers stond er meer op het spel dan teambelang. Komende maand speelt hij de resterende drie wereldbekertoernooien in het Duitse Berlijn, het Turkse Kemer en het Brabantse Oosterhout.

Na afloop van deze serie is de nieuwe wereldkampioen bekend. Jaspers (winnaar in Seoel) heeft in de tussenstand een kleine achterstand op Sayginer (Las Vegas). ,,Ik weet niet precies hoeveel punten ik achter sta. Zo onoverzichtelijk is de wereldbekercyclus dit jaar.''

Na ziekte heb je de goede vorm weer te pakken. Wat heb je hiervoor moeten doen en laten?

Jaspers: ,,Ik doe sinds kort veel aan krachttraining. Daardoor voel ik me sterker achter de tafel. Lopen en zwemmen heb ik altijd veel gedaan. Als je de hele dag achter de tafel staat, wordt het biljarten een sleur. Ik ben liever fris in het hoofd. Dat heb ik nodig voor een goede prestatie. Ik moet op scherp staan om een partij te kunnen winnen.''

Je speelde met een gemiddelde van twee punten per beurt. Waar ligt de grens wat betreft hoge moyennes?

,,Tien jaar geleden werd een gemiddelde van twee voor onmogelijk gehouden. Maar het kan nog beter. We motiveren elkaar en die concurrentie zorgt voor verbetering van de prestaties. Kijk maar naar Ceulemans!

Hij speelde twintig jaar geleden niet beter dan nu. Toch is hij al 62 jaar en gaan zijn spieren en ogen hard achteruit. Raymond heeft nu meer tegenstand en daarom houdt hij het zo lang vol. Hij is een oerbiljarter.''

Sayginer lijkt aansluiting te hebben gevonden met de wereldtop. Is hij minder wisselvallig dan voorheen?

,,Hij behoort tot de topfavorieten. Samen met Caudron, Blomdahl en mijn persoontje. Wij vieren zijn de favorieten voor de wereldbeker. Maar niemand steekt er met kop en schouders bovenuit.''