Internationaal

LONDEN

De schaduw van Microsoft hing vanochtend over de Europese aandelenmarkten, hoewel de software-fabrikant in Europa geen notering heeft. De beleggers waren vanmorgen echter bevreesd voor een daling van de beurs op Wall Street, die vanmiddag openging, waar Microsoft net deel uitmaakt van de Dow Jones-index. Bovendien raakten Europese technologiefondsen `besmet' door het rechterlijk vonnis tegen Microsoft afgelopen vrijdag. Op de beurs van Londen werd de nervositeit over Microsoft behoorlijk gecompenseerd door much ado over bedrijven die wel of niet worden overgenomen. De FTSE-index daalde licht met 1,58 punten tot 3147,7 punten. De bank National Westminster, die sinds kort wordt belaagd door de Bank of Scotland, genoot opnieuw belangstelling. De Royal Bank of Scotland heeft nu ook laten weten dat een bod op NatWest een ,,mogelijkheid'' is en zag de koers zes pence stijgen tot 14,10 pond. In de telecom-sector zorgde een dreigend haasje-over van overnames en fusies voor veel geruchten. De Sunday Telegraph meldde gisteren dat Vodafone samen met France Telecom een bod van 45 miljard pond zouden willen doen op Mannesmann, dat zelf met Orange in zee wil. Volgens de Guardian van vandaag praat Vodafone met andere ondernemingen over een gezamenlijk bod op Orange, als die onderneming inderdaad gaat bieden op Mannesmann. Het aandeel Vodafone steeg een procent tot 320 pence en Orange ging 15 pence omhoog tot 15,75 pond.

FRANKFURT

Op de beurs in Frankfurt zorgde de Microsoft-nervositeit voor een daling van de DAX-index met 25,69 punten tot 5632,41 punten. De Dresdner Bank daalde een half procent, ondanks een hogere winst over de eerste enegen maanden van het jaar. Het Britse telecom-rumoer rond Mannesman, waarop Vodafone en France Telecom een bod zouden willen doen, zorgde voor een stijging van twee procent van het aandeel Mannesmann.

PARIJS

De beurs van Parijs, die afgelopen vrijdag voor de zesde achtereenvolgende dag met een record is gesloten, ging vanmorgen wat omlaag. De CAC-index stond rond het middaguur 16,61 punten lager op 4959,29 punten. Naast Microsoft was de belangrijkste schuldige France Telecom, dat na een record op vrijdag op 98,80 euro nu twee procent daalde. Beleggers zien niet veel in een bod op Mannesmann, waarover in de Britse pers is gespeculeerd.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vandaag lager gesloten. De Nikkei-index daalde met 113,92 punten tot 18.240,98. Handelaren schreven ook in Japan het verlies toe aan bezorgdheid over de gevolgen die de juridische nederlaag van Microsoft later op de dag kan hebben op de beurs in New York.