In 2000 groei voor heel Oost-Europa

Voor het eerst sinds de val van de Berlijnse Muur zal de economie in alle Midden- en Oost-Europese landen volgend jaar een groei vertonen. Dat voorspelt de Bank voor Ontwikkeling en Reconstructie van Oost-Europa (EBRD) in haar jaarrapport over 1999. De regio herstelt zich van de financiële crisis die Rusland het hardst trof. Volgens de EBRD zal de gunstiger economische ontwikkeling in 2000 leiden tot een gemiddelde economische groei van 3,2 procent, een verdubbeling vergeleken met de voorspelling voor 1999 van 1,6 procent.

In het Gemenbest van Onafhankelijke Staten (GOS), de voormalige Sovjet-Unie, wordt in 2000 een gemiddelde economische groei van 1,1 procent verwacht, na een krimp van 0,1 procent dit jaar. Rusland zou zijn nulgroei van dit jaar overwinnen en op 1 procent uitkomen, de beste prestatie sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

De buitenlandse investeringen in de hele regio inclusief de drie Baltische republieken trekken dit jaar aan tot bijna 23 miljard dollar, vooral gestiumuleerd door de Midden-Europese landen waar de economische hervormingen het sterkst zijn gevorderd. Maar ook Rusland boekt meer dan een verdubbeling van de buitenlandse geldinjecties vergeleken met 1998, tot een totaal van 3,5 miljard dollar.

De EBRD, in 1991 opgericht om de 26 ex-communistische landen steun door gunstige leningen en adviezen steun te verlenen in hun transitie naar een marktgeoriënteerde economie, spreekt van ,,aanzienlijke vorderingen'' in de regio, in termen van economische en politieke liberalisering, ondanks ,,veelvuldige arbitraire staatsinterventies'' (AFP).