Hans Hof Ensemble laat poëzie los voor clownerie

Twee Duitsers, een Zwitserse en een Nederlander richtten drie jaar geleden het Hans Hof Ensemble op en met hun eerste productie Der Lauf der Dinge wonnen ze meteen de Lucas Hovingprijs. Zeer terecht want op subtiele en humoristische wijze liet het ensemble huishoudelijke apparaten als ijskasten en wasmachines meedansen in schijnbaar chaotische choreografie. De tweede voorstelling In antwoord op uw schrijven was de woordloze en uiteraard veel intelligentere theaterversie van het televisieprogramma Big Brother; afgesloten van de buitenwereld sloeg de vervreemding bij de `onderduikers' in één ruimte toe. Vorig jaar verbleven Andreas Denk, Klaus Jürgens, Andrea Boll en Mischa van Dullemen in een wat mysterieus Zwitsers sanatorium tijdens de voorstelling Höhenluft. De stijl die ze in die drie jaar en drie produkties ontwikkelden was er een van achteloosheid en een poëtische vorm van contactgestoordheid. In de nieuwe voorstelling Stad bij nacht laten ze de poëzie los en gaat het er een stuk prozaïscher aan toe.

De nachtelijke bewoners van de stad spelen trompet en gitaar, zingen en swingen, moorden, bedrijven de liefde of plegen zelfmoord door van kasten te pletter te vallen. Er wordt echt gekookt door een eenzame man in een troosteloos kamertje terwijl twee vrolijke heren een wedstrijdje choreografisch synchroon bakken en braden spelen. De stadsbewoners verslepen voortdurend hun aftandse inboedels en kleden en passant de doorspelende pianist (Wiebe Gotink) uit. Klaus Jürgens probeert als een monomane vertegenwoordiger anderhalf uur lang ratelend de stoffen uit zijn stalenboek te slijten. Tevergeefs want in de stad zijn de ontmoetingen vluchtig en heeft niemand interesse voor elkaar.

Stad bij nacht is een verzameling slapstick-acts en mimetrucs van het vrolijke en aanstekelijke soort. En doet hier en daar denken aan de productie Zweiland van de Duitse Pina Bausch-opvolgster Sacha Waltz, waarin Klaus Jürgens vorig jaar meedanste. Met alle clownerie is het fingerspitzengefühl van de afgelopen drie jaar echter verdwenen. De pianist speelt weliswaar een hoop sferen bij elkaar maar de twee meedansende gasten Andrea Beugger en Jordi Casanovas hebben te weinig persoonlijkheid om iets aan het ensemble toe te voegen. Stad bij nacht is geslaagd als afwisseling en tussendoortje. En nou maar hopen dat ze terugkeren naar het theater van de subtiliteit.

Voorstelling: Stad bij nacht. Door: Het Hans Hof Ensemble. Concept/choreografie/dans: Andreas Denk, Klaus Jürgens, Andrea Boll, Mischa van Dullemen. Gastdansers: Jordi Casanovas, Andrea Beugger. Muzikant: Wiebe Gotink. Gezien: 5/11 Korzo-theater Den Haag. Tournee. Inl: (050) 3144644.