De verbeelding van de nacht

0,1 % luisterdichtheid. Dat zijn zo'n 14.000 luisteraars. Er zijn omroepen die er hun neus voor ophalen. Maar bij de NCRV werken ze met zes man aan nachtradio. ,,Wij worden niet afgerekend op luistercijfers, want in de nacht is niet te scoren'', zegt Jelle Koolstra, eindredacteur en mede-presentator van NachtLicht, dat sinds begin dit jaar iedere zondagnacht tussen 01.00 en 06.00 uur via Radio 1 en 2 is te beluisteren. ,,Maar wat ik wél probeer, is iets te doen met de identiteit van de NCRV.'' Ook al is er sinds de `corporate campagne' met de spraakmakende paginagrote advertenties van reclamegoeroe Frank Pels wat meer de nadruk komen te liggen op zaken als liefde, vertrouwen, respect en fatsoen; in NachtLicht speelt de C uit de afkorting nog steeds een belangrijke rol, zegt Koolstra. ,,Het is typisch een NCRV-programma: we zijn bezig met begrippen als geloof, hoop en liefde. Mensen zijn daar `s nachts toch meer mee bezig. Ze denken na over hun overleden moeder of de relatie die niet goed loopt, maken zich zorgen over de dag van morgen en kunnen niet slapen. In dergelijke gevallen kun je bij uitstek NCRV zijn. Zo verplicht ik mij ertoe om in elke uitzending een bijbelverhaal te laten horen, ook omdat ik het verdraaid goede verhalen vind.''

Afgelopen zomer las acteur Willem Nijholt een fragment voor uit het Oud-Testamentische boek Hooglied. Ook andere bekende acteurs namen een bijbelboek voor hun rekening. Koolstra: ,,De Bijbel bevat fascinerende verhalen. Alleen, het moet wél goed gelezen worden. Als je Joop Doderer Prediker laat lezen, krijgt dat geweldig veel impact.'' NachtLicht is meer dan een praatje en een plaatje. Iedere week is er een ander thema. ,,We willen een verhalenprogramma zijn'', zegt Koolstra, ,,en die verhalen spelen op verschillende manieren een rol. We zoeken er de muziek op uit, luisteraars kunnen bellen, we hebben een verhalenverteller in de studio, er gaat altijd iemand op pad om te kijken waar er leven is in de nacht, we houden het nieuws van het ANP bij en er is ook verbinding met iemand in het buitenland.'' Daarbij wordt het harde nieuws niet overgeslagen: tijdens de recente Kosovo-crisis had het programma contact met een jongen die vanuit de zwaargebombardeerde Servische hoofdstad Belgrado verslag deed.

Internet speelde aanvankelijk een belangrijke rol. Zo werden luisteraars opgeroepen om langs elektronische weg mee te schrijven aan een kettingverhaal. Inmiddels is de redactie daar van teruggekomen. ,,Je kunt niet tegelijk bellen én internetten. Daar hebben we ons op verkeken. Ook zijn onze luisteraars wat ouder'', zegt voormalig wiskunde- en muziekdocent Koolstra (42), die bij de NCRV tevens eindredacteur jongeren is.

Vast onderdeel van het programma is de 7-jarige Simon, die te pas en te onpas met op- en aanmerkingen in NachtLicht opduikt. Spontaan? Nou nee, want de teksten zijn grotendeels van de hand van zijn vader, Jelle Koolstra. Origineel? Dat ook niet echt, want wie zich nog Het Weeshuis van de Hits, het KRO Radio 3-programma van Peter van Bruggen, voor de geest kan halen, herinnert zich ongetwijfeld het vroegwijze mannetje `Morrison'. Van Bruggen vindt Simon te veel op Morrison lijken en heeft inmiddels contact gezocht. Koolstra vindt dat wat ver gaan. ,,Ik heb altijd erg genoten van Morrison; dat komt natuurlijk terug in mijn werk. Bovendien waren ze in Amerika bij de radio al veel langer bezig met kinderstemmetjes.''

Koolstra heeft ambitieuze plannen met NachtLicht. Zo wil de redactie vanaf begin volgend jaar het verhalen schrijven een nieuwe impuls geven door samen te werken met het blad Schrijven en hoopt Koolstra ooit nog eens op een dagelijkse frequentie. ,,Een dergelijk programma zou perfect passen op Radio 1 na Met het Oog op Morgen.'' Totdat het zover is hoeft de nog immer vitale NCRV (de omroep viert deze week haar 75-jarig jubileum) zich voor NachtLicht niet te schamen.