De Gier staat model voor werklust NEC

Het betere sleur- en trekwerk, zo noemde Jack de Gier ooit zijn manier van spelen. Tegen PSV etaleerde de 31-jarige De Gier zijn kwaliteiten weer eens. De gedrongen aanvaller stond model voor het gedreven spelende NEC, dat gisteren koploper PSV de eerste nederlaag van het seizoen toebracht: 2-1.

Met gebalde vuisten begroette De Gier het verlossende eindsignaal van scheidsrechter Luijten. De spits zocht onmiddellijk contact met de harde supporterskern van NEC. De publiekslieveling kan niet meer kapot bij de aanhang. Zijn ongebreidelde werklust en fanatieke spel worden gewaardeerd in Nijmegen. En niet te vergeten zijn doelpunten. De Gier werd vorig jaar – zijn eerste bij NEC – clubtopscorer met vijftien doelpunten.

Vooral aan de doeltreffende volley waarmee hij zijn ploeg afgelopen seizoen in Nijmegen langs aartsrivaal Vitesse schoot, heeft De Gier zijn heldenstatus te danken. In zijn lange loopbaan loopt De Gier wat doelpunten betreft een op drie: ruim honderd doelpunten in meer dan driehonderd competitiewedstrijden. Dit seizoen stokte de productie. Voor de wedstrijd tegen PSV had De Gier pas drie doelpunten gemaakt voor de hekkensluiter.

Tegen de koploper uit Eindhoven trof de vorig jaar van het Belgische Lierse SK overgekomen aanvaller weer eens doel. Na vierentwintig minuten ontworstelde hij zich aan verdediger Jan Heintze, waarna hij doelman Waterreus passeerde: 1-0. Geen opvallende stand op dat moment, want NEC bood het zwalkende PSV meer dan goed weerwerk. De Eindhovenaren werden in de eerste helft nauwelijks gevaarlijk. Slechts van een aantal vrije trappen van Luc Nilis – waarvan er eentje op de paal belandde – ging dreiging uit.

NEC, dat afgelopen woensdag op eigen veld nog met 4-0 had verloren van SC Heerenveen, speelde veel agressiever dan PSV. En dat terwijl de thuisploeg vlak voor aanvang van het duel de zoveelste tegenslag moest verwerken. Tijdens de warming-up liep de Marokkaanse verdediger en international Youssef Rossi een zware knieblessure op. NEC-trainer Jim Calderwood moest noodgedwongen de opstelling op enkele plaatsen wijzigen, terwijl de selectie toch al wordt geteisterd door blessures.

Calderwood bracht aanvaller Van Rijswijk in als rechtermiddenvelder, liet verdediger Mark Oosterhof Ruud van Nistelrooij schaduwen, terwijl routinier Anton Janssen zich over Arnold Bruggink moest ontfermen. ,,Blijkbaar stond de ploeg na die omzettingen op scherp'', verklaarde Calderwood na afloop. ,,Ik bespeurde een over-mijn-lijk-mentaliteit.''

Jack de Gier illustreerde de Nijmeegse dadendrang. De spits hield in zijn eentje de complete defensie van PSV bezig. Vlak na rust deed De Gier weer van zich spreken. Tijdens een sprintduel pakte hij het shirt van PSV'er Nikiforov vast. Die was daar niet van gediend en vergreep zich daarop aan De Gier. De gehaaide aanvaller liet zich direct vallen, waarna de zwak fluitende Luijten de Russische verdediger uit het veld stuurde. Anton Janssen schoot de toegekende vrije trap via de binnenkant van de paal in: 2-0. ,,De Gier zou als eerste een overtreding hebben gemaakt'', verwoordde trainer Calderwood hardop de gedachte van velen. ,,Maar mogen wij ook een keer geluk hebben?''

Uiteraard had ook De Gier een mening over de rode kaart van Nikiforov. ,,Vlak voordat hij die overtreding beging had hij me op het middenveld al eens neergehaald. Even later deed hij dat dus weer, met een voor hem vervelende afloop. Wat kan ik daar nu aan doen?'' NEC maakte het zichzelf knap moeilijk door PSV vrijwel direct na de treffer van Janssen een doelpunt toe te staan. Van Nistelrooij scoorde na een actie van Rommedahl. De topscorer van de Nederlandse competitie had zich even ontworsteld aan de goed spelende Oosterhof.

In de spannende slotfase kregen beide ploegen nog mogelijkheden, maar Van Rijswijk (NEC) stuitte op doelman Waterreus, terwijl Nilis en Van Nistelrooij hun meerdere moesten erkennen in de sterk spelende NEC-keeper Roorda. ,,Alles wat fout kon gaan, ging ook fout'', luidde de analyse van PSV-trainer Gerets.

En zo leed PSV, met de zo geroemde maar allerminst imponerende middenvelders Vogel en Van Bommel in de gelederen, de eerste competitienederlaag. NEC kan, in de wetenschap dat de vele geblesseerde basisspelers langzaam maar zeker weer herstellen, een beetje naar boven kijken. De Gier: ,,Ik hoop dat deze overwinning de ommekeer inluidt.''