Bauer

Eenmansgroep Bauer (geen familie van volkszanger Frans Bauer) is een buitenbeentje op het in gitaarbands als Caesar en Daryll-Ann gespecialiseerde Excelsiorlabel.

Bauer is het alias van Berend Dubbe, ex-drummer van Bettie Serveert en een fervent verzamelaar van oude toetseninstrumenten en grammofoonplaten met `incredibly strange music'. Zijn debuutalbum On The Move is een ontwapenend huiskamerproject met verrassend sterke, sfeervolle liedjes.

Dubbe's muziek is geworteld in de progressieve pop uit de jaren zeventig en neigt soms naar de zorgvuldig gearrangeerde Beach Boys-pastiches van de High Llamas.

De invloed van Soft Machine en Supersister klinkt door in de ouderwets bliepende synthesizers en omfloerste nummers met grappige teksten, over de wonderen van quadrofonisch geluid en `the shitty streets of Amsterdam / where days are never over `till you're stoned.' On The Move is een onderhoudende, lekker gekke cd die met het intrigerende I'm starting a war with dolphins en de uitbundige synthesizer-kermismuziek van Clusters of Edinburghs (sic) enkele van de beste popsongs van het jaar bevat.

Bauer: On The Move (Excelsior 96038)