Arbiter Jol treedt opnieuw op tegen grievende spreekkoren

Zelfs een mooie wedstrijd kan ten prooi vallen aan verbaal geweld. FC Twente en Feyenoord gaven gisteravond elke toeschouwer in het fraaie stadion van Enschede waar voor zijn geld. Als dank werd het spektakelstuk, dat tenslotte onbeslist eindigde (3-3), ontsierd door grievende spreekkoren vanaf de tribunes. Arbiter Dick Jol moest het ontgelden toen hij een zware tackle van Twente-speler Hulshoff op de enkels van Feyenoorder Paul Bosvelt bestrafte met een rode kaart. Jol werd een ernstige ziekte toegewenst. De donkere spelers van Feyenoord kregen racistische teksten te horen.

Nadat hij zich al eens bij de vierde official had gemeld, legde Jol halverwege de tweede helft het spel ruim tien minuten stil. Voor de Scheveninger, die aan het begin van het seizoen in Den Bosch ook een wedstrijd van Feyenoord tijdelijk onderbrak, moet zo langzamerhand het moment zijn aangebroken dat hij na dit soort scheldkanonnades definitief de kleedkamer opzoekt. Feyenoord-aanvoerder Bert Konterman sprak van een ,,steeds terugkerend maatschappelijk verschijnsel. De mensen moet eens aan het denken gezet worden en naar zichzelf gaan kijken.''

Twente-speler Ten Hag keurde het gedrag van zijn aanhang gisteravond niet goed, maar zei er wel begrip voor te hebben. Want hij en zijn ploeggenoten konden ook geen waardering opbrengen voor het optreden van Jol. Wat had de veelbesproken leidsman nu eigenlijk fout gedaan? Er kon hem weinig worden verweten. Hij floot strak en bewoog zich voortdurend in de buurt van de bal. Daardoor kon hij constateren dat doelman Boschker de bal niet raakte toen hij met een verdediger Feyenoord-invaller Somalia liet struikelen in het strafschopgebied. Boschker maakte het goed door de penalty van Van Vossen uit de hoek te tikken.

Jol was bij het Twentse publiek helemaal de gebeten hond toen hij Hulshoff bestrafte met een rode kaart. Met zijn onbeheerste tackle had de verdediger de enkels van zijn voormalige ploeggenoot Bosvelt kunnen breken. Jol stond er bovenop en trok gedecideerd het rode karton. Een domme actie van Hulshoff, zo dicht bij de middenlijn. Toen Twente verder moest met tien man kwam Feyenoord nog op gelijke hoogte. Het verzorgde voetbal dat het elftal van trainer Fred Rutten voor die bewuste aanslag had laten zien was verdwenen.

Nadat Jol de wedstrijd had vervolgd opereerde Twente paniekerig en angstig vanuit de verdedigende stellingen. In de extra tijd gebeurde dan ook het onvermijdelijke: een corner van Samardzic werd door Somalia laag bij de grond in het doel gekopt: 3-3. Feyenoord voltooide daarmee een noodzakelijke inhaalrace. De eerste treffer van Twente kwam nog ongelukkig tot stand. Uitblinker Chris de Witte zag zijn inzet via de rug van De Haan in het doel belanden. Maar hoe kon het gebeuren dat de Belgische verdediger Frederic Peiremans vervolgens twee keer de gelegenheid kreeg om vrij in te koppen uit een spelhervatting?

Alleen bij het derde doelpunt werd hij enigszins gedekt door Bosvelt. Peiremans, voormalig speler van Anderlecht en Charleroi, had dit seizoen één doelpunt gemaakt: tegen Sparta, ook met het hoofd. Feyenoord-trainer Beenhakker wilde achteraf niet onthullen wie Peiremans moest schaduwen. Hij zei in dit verband wel: ,,Er was een duidelijke rolverdeling en dan verzaken er één of twee. We zullen daar deze week nog eens over praten.''

Ook geen sterk staaltje was de strafschop van Peter van Vossen. Waarom moest de man die de laatste weken zo tegen zichzelf voetbalt en werd gepasseerd voor het Nederlands elftal nu, koud ingevallen, achter de elfmeterstip plaatsnemen? Van Vossen schoot de bal niet hard genoeg in, waardoor Boschker de gelijkmaker nog even kon uitstellen. Beenhakker laconiek: ,,Het is een beetje de discussie van Seedorf tegen Turkije. Van Vossen was een van de twee spelers die hem kon nemen. Toen hij op Wembley tegen Engeland het initiatief nam en de gelijkmaker in het net trapte vond iedereen het fantastisch. Nu ging het mis.''

Twente gaf de overwinning toch nog uit handen, maar het was een verademing om te zien hoe trainer Fred Rutten van een grijze muis weer een levendig elftal heeft gemaakt. Constant zijn de prestaties van Twente nog niet, want ruim een week geleden werden de Tukkers uitgeschakeld voor de beker door RKC (2-0). Maar de fysieke aanpak van de opgestapte trainer Meyer heeft duidelijk plaats gemaakt voor het combinatievoetbal van Rutten.