WTO: Impasse dreigt bij vrijmaken wereldhandel

Een nieuwe onderhandelingsronde over verdere liberalisering van de wereldhandel is in gevaar. Dat schrijft Michael Moore, directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in een brandbrief aan de 134 lidstaten van de WTO.

Eind november moet tijdens een grote ministeriële WTO-conferentie in het Amerikaanse Seattle het startschot klinken voor een nieuwe ronde. Volgens Moore zijn de voorbereidingen na ruim drie maanden discussiëren echter verzand. Diplomaten in Genève, waar de WTO zetelt, werken al enige tijd aan een ontwerptekst voor de onderhandelingsronde. Het enige wat ze tot dusver hebben geproduceerd is een 34 pagina's tellend document dat de sterk uiteenlopende inzichten van de lidstaten weergeeft.

Moore vindt dat lidstaten hun diplomaten meer ruimte moeten geven. Doen ze dat niet, dan dreigen alle gevoelige onderwerpen terecht te komen op het bordje van de ministers, waarschuwde hij.

De Verenigde Staten en de Europese Unie staan tot dusver lijnrecht tegenover elkaar over de agenda voor de nieuwe ronde. De Amerikanen willen alleen praten over lagere invoerrechten en landbouw, terwijl Brussel ook onderwerpen als milieu, sociale normen en voedselveiligheid op de agenda wil.

Een overleggroep van Latijns-Amerikaanse en zuidelijke landen onder aanvoering van Australië heeft al gedreigd nieuwe onderhandelingen te blokkeren als de EU en Japan niet stoppen met het afschermen van de landbouwmarkt. (Reuters)