Verzekeraar gaat in beroep om thuiszorg

. De zorgverzekeraar Anova gaat in beroep tegen een gerechtelijke uitspraak die het bedrijf verplicht mensen binnen een redelijke termijn thuiszorg te verlenen.

Dit heeft de directie van Anova gisteravond tegen het ANP bevestigd. Vorige week bepaalde de Utrechtse rechtbank in kort geding dat Anova binnen een week thuiszorg moest verlenen aan vier bejaarde vrouwen die al maanden op een wachtlijst stonden. Deze uitspraak werd door de advocaat van Anova geïnterpreteerd als handvat voor iedere hulpbehoevende om thuiszorg af te dwingen. De thuiszorg staat al enkele jaren bekend om de lange wachtlijsten.

De directie van Anova zegt ,,nog eens heel duidelijk te willen hebben'' of de uitspraak van de Utrechtse rechtbankpresident tot gevolg heeft dat thuiszorg voor mensen op wachtlijsten opeisbaar is. Ook de advocaat van de vier vrouwen die de rechtszaak tegen de verzekeraar aanspanden, was er tot de uitspraak van uitgegaan dat het een verantwoordelijkheid van het rijk is thuiszorg te garanderen.

De uitspraak van vorige week had al tot gevolg dat de thuiszorg in het Limburgse Venray besloot met onmiddellijke ingang iedereen op de wachtlijst te helpen. Het zorgkantoor in Noord-Limburg zegt alle kosten te betalen om daarna de rekening naar het rijk te sturen.