Verdedigen?

In Nederland is de discussie opgelaaid of we nog wel bekwaam genoeg verdedigen. Zijn er in het Nederlandse voetbal geen goede verdedigers meer?

Adri van Tiggelen, oud-international die als linksback met Oranje in 1988 Europees kampioen werd: ,,In Nederland is het haast een schande als je als ploeg leunt op je verdediging. Tijdens trainingen wordt er hier ook minder aandacht besteed aan het verdedigen. Ook in de jeugdopleiding zie je dat terug: elk jochie wil spits of middenvelder zijn, er is haast nooit iemand bij die een goede mandekker wil worden. Zelf was ik vroeger een vleugelverdediger, maar goede backs zie ik nu nauwelijks meer. Zelfs niet bij Ajax, PSV en Feyenoord: daar lopen soms gewoon tweederangs verdedigers rond. Toen ik nog voetbalde, waren er meer goede verdedigers dan nu: Ronald Spelbos, Frank Rijkaard, Berry van Aerle en Ernie Brandts bijvoorbeeld. Echte stoppers die nog een man konden uitschakelen.''

Martin Jol, trainer van RKC en oud-verdediger van onder meer FC Twente en Bayern München: ,,In Nederland wordt er niet meer bikkelhard verdedigd. Zelden worden er nog zeven, acht gele kaarten uitgedeeld in een wedstrijd. Dat hoeft hier ook niet, want de krachtsverschillen tussen ploegen zijn vaak veel te groot. PSV wint in Nederland simpel zijn wedstrijdjes, maar merkt tegen Glasgow Rangers meteen dat er in het buitenland anders wordt gespeeld.

Als je als trainer je ploeg met vijf verdedigers laat spelen, word je door iedereen met de nek aangekeken. Bij ons worden spelers ook nog vaak omgeschoold tot verdedigers. Kijk naar Feyenoord: daar spelen de middenvelders Van Wonderen en Konterman centraal achterin.''

Morten Olsen, oud-trainer van Ajax en oud-libero van Denemarken: ,,In Nederland maakt men liever doelpunten dan dat men ze vermijdt. Het publiek wil ook het liefst mooi voetbal zien. Wat mij opvalt hier is dat verdedigers in de Nederlandse competitie niet sterk zijn in de man-tegen-man-duels en vooral in de omschakeling van aanval naar verdediging. Zelfs Nederlandse topploegen hebben daar veel problemen mee. Dat ligt ook aan de mentaliteit van de Nederlanders: verdedigen doet men hier liever niet. Misschien zou er in Nederland meer aandacht besteed moeten worden aan het meeverdedigen.''

Erik Gerets, trainer PSV en oud-rechtsback van PSV en België: ,,In Nederland kunnen ploegen een wedstrijd soms nog simpel uitspelen. In Italië, waar elk duel een gevecht is, gaat dat niet. Daar wordt dan ook bikkelhard verdedigd. De Nederlandse jeugdopleiding is niet slecht, hier zouden best topverdedigers gekweekt kunnen worden. Maar pas in het buitenland kunnen Nederlandse verdedigers echt beter worden. Kijk naar Jaap Stam: een nationale topper in Nederland, maar pas in Engeland uitgegroeid tot een voorstopper van wereldklasse.''

Huub Stevens, trainer Schalke'04 en oud-verdediger van PSV en Oranje: ,,Tien jaar geleden zei ik het al: verdedigen is een kunst. Een verdediger wordt in Nederland niet gewaardeerd, in het buitenland juist wel. In Nederland wint een ploeg makkelijker zijn wedstrijden, verdedigers hoeven dan ook minder vaak in actie te komen dan in Duitsland, Italië of Spanje. In Duitsland zijn er over het hele veld één-tegen-één duels, er is veel meer strijd.''

Hans Kraay sr. voetbalanalist en oud-verdediger: ,,De laatste tien jaar is er in Nederland op gehamerd dat er niet meer hard gespeeld mocht worden. Hier willen we het liefste aanvallen met vier spitsen. Wat betreft het opleiden van verdedigers is men in Nederland in gebreke gebleven. In de jeugdopleiding zijn er de laatste jaren klaarblijkelijk verkeerde accenten gelegd, want goede verdedigers zie ik vrijwel niet in onze competitie. Oud-verdedigers als Berry van Aerle en Adri van Tiggelen kunnen onze jeugd nog een hoop leren. Toen ik nog speelde waren verdedigers gewend aan de man-tegen-man-duels. Tegenwoordig is dat minder het geval. Ook Ajax en PSV hebben defensieve problemen.''