VEGANISTISCH MENU

Deze week liggen in biologische winkels recepten en brochures voor veganistisch en vegetarisch eten en restaurants serveren speciale menu's. Dat allemaal ter ere van de Wereld Veganismedag.

Veganisten gaan verder dan vegetariërs, alle producten van dieren zijn taboe. Geen vlees of vis, melk, kaas, eieren, boter, honing en ook geen leren schoenen, wollen truien en kleren van zijde. Hier een suggestie voor een menu voor 4 personen: rijst met paddestoelensaus, kikkererwtencurry en sperziebonen met zongedroogde tomaat. Dit menu kan ook met een salade van rode kool of bietjes en bijv. pompoensoep.

Kook de rijst en houd de rijst warm. Pel en snipper de uien. Maak de sperziebonen schoon. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes. Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de margarine in een pan en bak de paddestoelen met een lepel van de gesnipperde ui drie minuten lang, roer de bloem erdoor en laat het mengsel even pruttelen. Voeg al roerend de bouillon toe. Breng de saus met oestersaus, zout en peper op smaak. Kook de sperziebonen in 10 min. gaar. Laat de kikkererwten uitlekken. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de rest van de ui gedurende twee min. Roer de kerriepoeder erdoor en voeg de kikkererwten toe met 1/2 kopje water. Kikkererwten goed warm laten worden. Roer de zongedroogde tomaat door de sperziebonen. Breng de sperziebonen en de kikkererwten met zout en peper op smaak. Strooi koriander of peterselie over de kikkererwten. Serveer alles tegelijk.

Een bietensalade maak je door 500 gram gekookte bietjes te pellen en in blokjes te snijden. Snijd één of twee appels zonder klokhuizen in stukjes en 6 augurkjes in plakjes. Roer een sausje van 4-5 eetl. olie, een lepel augurknat, zout, peper en 1-2 theel. geraspte mierikswortel of mosterd. Schep alles door elkaar.