Tweetalig badderen in de zee `Belge'

Liggen badplaatsen als Knokke of Oostende in België of in Vlaanderen? In Vlaanderen, besloot enige jaren geleden de Vlaamse regering onder leiding van de christen-democraat Luc van den Brande.

Maar lang niet iedere toeristische organisatie prees sindsdien de stadjes ook daadwerkelijk als `Vlaams' aan. Zo negeerde de provinciale vereniging Westtoerisme de oproep om Vlaanderen separaat op de kaart te zetten en repte in haar Franstalige publicaties nog steeds van La côte Belge. Ook bij Toerisme Knokke-Heist hielden ze het bij de benaming `Belgisch'.

Uit irritatie over die spraakverwarring stelde een parlementariër onlangs aan de nieuwe Vlaamse minister van Toerisme Renaat Landuyt maar weer eens de vraag: is de kust nu Vlaams of Belgisch? Landuyt, een socialist die behalve voor de Vlaamse identiteit ook enig oog heeft voor marketing, ontdekte dat de benaming Flanders in Groot-Brittannië associaties oproept met de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Flandre zet de Fransen ook op het verkeerde been: zij denken dat het om Frans-Vlaanderen gaat. En bij Japanners gaat er helemaal geen licht branden als zij `Vlaanderen' tegenkomen in een reisgids.

Daarbij probeert Landuyt de banden met zijn Waalse en Brusselse collega's van Toerisme, die onder de vorige regeringen vrijwel waren verbroken, weer aan te halen. Kortom, besloot de minister deze week, de kust is `Belgisch'.

De eerste die over hem heenviel, was oud-premier Van den Brande zelf. Daarna volgden een politicus van de Vlaamse Volksunie die het onverteerbaar noemde dat Landuyt Vlaanderen weer vereenzelvigde met het Belgische imago van ,,corruptie, politieke intriges, morbide schandalen en dioxinecrises'', en het Vlaams Blok dat sneerde dat de minister ,,geen plaats verdient in een Vlaamse regering''.

De kranten smulden van dit venijn. `Belge kust ou Vlaamse côte', kopte Le Soir gisteren. Maar de toerismesector aan de kust vindt bijna unaniem dat deze politici een zinloos en zelfs schadelijk regionalisme prediken. Niet alleen wegens de promotieproblemen in het buitenland, maar ook in België zelf. ,,De kust trekt meer Belgen uit alle delen van het land dan buitenlanders'', zegt prof.dr. Myriam Jansen-Verbeke, voorzitter van de Vlaamse Raad voor Toerisme. ,,80 procent van de overnachtingen zijn Belgisch. Buitenlanders bezoeken vooral de kunststeden als Brugge, Gent en Antwerpen.'' Daarbij hebben veel Franstaligen, Walen en veel Brusselaars dus, een tweede huis of flat aan de kust – waardoor je op hoogtijdagen, zoals nu tijdens de herfstvakantie, werkelijk van een Belgische kust kunt spreken.

Alle reden, vindt Jansen, om het kusttoerisme los te koppelen van het gehamer op de Vlaamse identiteit. ,,Het opkloppen van dergelijke interne politieke verschuivingen is niet de beste boodschap die we over Vlaanderen willen uitstralen.''

Eerste bijdrage van Caroline de Gruyter als correspondent in België.