Tamil Tijgers dringen leger terug

De Tamil Tijgers hebben gisteren opnieuw successen geboekt in hun opmars in het noorden van Sri Lanka. Nadat eerder deze week al twee belangrijke plaatsen in handen vielen van de onafhankelijkheidsstrijders, moest het leger gisteren de stad Mankulam prijsgeven. Volgens een woordvoerder van het leger rukken de Tamil Tijgers, die strijden voor een onafhankelijke staat in het noorden van het land, verder op naar het zuiden en voeren ze hevige artilleriebeschietingen uit op stellingen van de regeringssoldaten. Het offensief van de Tamil Tijgers komt aan de vooravond van presidentsverkiezingen, die door president Chandrika Kumaratunga voor 21 december zijn uitgeschreven. Kumaratunga hoopt door een voor haar gunstige uitslag voldoende armslag te krijgen om met de Tamil Tijgers te gaan onderhandelen over autonomie. Eerder deze week nog schreef ze in een brief aan de belangrijkste presidentiële tegenkandidaat, Ranil Wickremesinghe, ,,zo snel als praktisch mogelijk is'' gesprekken te wilen beginnen met de Tamil Tijgers. Maar waarnemers zeggen dat Kumaratunga's kansen op herverkiezing danig zijn geslonken door het deze week begonnen offensief van de onafhankelijkheidsstrijders. Militaire bronnen veronderstellen dat de Tamil Tijgers hun aanval hebben ingezet om een mogelijk oprukken van het regeringsleger naar Mullaitivu voor te zijn. In die kustplaats hebben de Tamil Tijgers hun belangrijkste basis.

Volgens het leger zijn deze week 89 soldaten omgekomen. Eerder werd gesproken over honderden doden. (Reuters)