Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Discussie tussen minister Annemarie Jorritsma en Willem van Kooten over de privatisering van nutsbedrijven. Verder te gast lobbyist en oud-staatssecretaris Gmelich Meijling en Daan Everts die namens de Organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa (OVSE) belast is met de opbouw van Kosovo. Ned.3, 12.07-13.03u.

Lopende zaken. Aandacht voor de meer dan honderd oorlogsmisdadigers uit Bosnië en Afghanistan die ongestoord in Nederland wonen en hier als asielzoekers zijn binnengekomen. Ned.3, 21.50-22.30u.

DOCUMENTAIRES

Playing the race card. Slot van een serie over Britse rassenpolitiek. De zwarte beweging werd volwassen toen de Conservatieven in de jaren '80 aan de macht waren. BBC2, 20.10-21.00u.

Hot doc. Eind jaren tachtig verkeerde de VS in een economische crisis. Nu, tien jaar later zijn er 12 miljoen banen bijgekomen. De nieuwe technologieën bieden werk aan velen. Wie het hoge tempo niet aankan, valt echter voorgoed buiten de boot. Canvas, 20.30-21.25u.

BV Marbella. Portret van het Spaanse toeristenmekka Marbella dat een ideale toevluchtshaven is geworden van bemiddelde Noord-Europeanen, Arabieren en rijke Russen. De stad als witwasmachine. Ned.3, 20.55-21.50u.

Freedom's battle. Tweede deel van een drieluik over de veranderingen in midden-Europa die tien jaar geleden plaatsvonden. Presentator Timothy Ash komt zijn naam tegen in één van de archieven die werd achtergelaten door de Oost-Duitse Stasi. Hij zoekt de man op die hem destijds bespioneerde. BBC2, 21.00-21.50u.

Michael Palin's Hemingway adventure. Slot van een serie reisreportages gaat naar Cuba waar Hemingway gedurende twintig jaar woonde. Palin eindigt zijn reis in het westen van de VS waar hij leert hoe hij cowboy moet worden. BBC1, 22.00-22.50u.

PRAATPROGRAMMA

Het laatste oor. Theo van Gogh leidt een discussie over kinderverkrachting en pedoseksuelen. Veronica, 23.45-0.30u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. Gesprekken met de Engelse componist Steve Martland en de Birmese pianist U Yee Nwe. Ned.3, 11.00-12.00u.

Matinee: Masterclass met György Sebök. Portret van de pianist György Sebök die in het dorpje Ernen in de Zwitserse Alpen een serie masterclasses geeft. Hij geeft een nieuwe kijk op het Hongaarse repertoire van onder andere Liszt, Bartók en Kodály. Ned.3, 16.07-16.28u.

Jazzportretten: Benjamin Herman. Eerste aflevering van een nieuwe serie begint met saxofonist Herman. Ned.3, 16.07-16.28u.

AMUSEMENT

Freek de Jonge. Cabaretier Freek de Jonge brengt samen met Robert Jan Stips de eerste Nederlandse rapmusical Het Akkoord. Ned.3, 22.30-23.20u.

KUNST

De plantage. Staatssecretaris Rick van der Ploeg discussieert met schrijver Herman Franke en cultuurfilosoof René Boomkens over de vraag of kunstsubsidies gericht zouden moeten zijn op elitaire en ontoegankelijke kunst. Gastrecensent is VVD'er Hans Dijkstal. Ned.3, 17.00-18.00u

SPORT

Darts. De kampioen van de World Darts Federation neemt het om 17.00 uur op tegen de kampioen van de Professional Darts Council: Raymond van Barneveld en Phil Taylor strijden om de titel `darter van de eeuw'. Net5, 14.45-19.15u.

FILM

Condorman (Charles Jarrott, 1981, VS). Geflopte poging van de Disney-studio om in te haken op de Superman- en Spiderman-rage is een onlogisch spionage-avontuur over tekenaar Michael Crawford in de wereld van zijn eigen held. BBC1, 7.20-8.45u.

Two-Bits & Pepper (Corey Michael Eubanks, 1995, VS). Jeugdfilm waarin een paard en een pony ontvoerde kinderen te hulp schieten. RTL4, 13.25-15.05.u, onderbroken door reclame.

Arthur (Steve Gordon, 1981, VS). Belegen maar voor de fans van Dudley Moore vermakelijk blijspel met ouderwets-sentimentele ondertonen. Doorlopend beschonken playboy moet trouwen met saaie dame van goeden huize, maar valt voor arbeidersdochter Liza Minnelli. Oscar voor John Gielgud. VRT, 13.30-15.15u.

Lucas (David Seltzer, 1986, VS). Tienerfilm geldt als een oprechte poging de clichés van het genre te nuanceren. Studiekop valt voor meisje dat hem vriendschap schenkt maar haar liefdesheil in het footballteam zoekt. SBS6, 13.45-15.25u., met reclame.

. Raise the Red Lantern (Zhang Yimou, 1991, China/Taiwan). Zie Film-vooraf. Ned.3, 14.00-16.07u.

Er kann's nicht lassen (Axel von Ambesser, 1962, West-Duitsland). Komedie waarin Heinz Rühmann, na Das schwarze Schaf, andermaal gestalte geeft aan de speurende pater Brown. ARD, 15.05-16.35u., zwart-wit.

The Swiss Family Robinson (Ken Annakin, 1960, Engeland). Onschuldige komedie over de befaamde familie die zich een paradijs creëert op een onbewoond eiland. BBC1, 15.20-17.25u.

Splash (Ron Howard, 1984, VS). Succesvolle lichtgewicht-komedie met weldadig gebrek aan pretenties. Ongelukkige New-Yorkse fruitgrossier Tom Hanks beleeft romance met Darryl Hannah, die een zeemeermin blijkt. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

Ransom (Ron Howard, 1996, VS). Door en door Amerikaans vehikel voor Mel Gibson levert het zoveelste bewijs dat zelfstandig handelen van de burger altijd nog het beste is. Luchtvaartmagnaat looft beloning uit voor wie de ontvoerders van zijn kind weet te vinden. Met Gary Sinise als het brein achter de kidnapping. Veronica, 21.35-23.45u., met reclame.

Death Becomes Her (Robert Zemeckis, 1992, VS). De afdeling speciale effecten voert de boventoon in black comedy. Bruce Willis is amoureuze inzet van strijd tussen Meryl Streep en Goldie Hawn. Beide dames zijn onsterfelijk maar kunnen wel flinke beschadigingen oplopen. BBC1, 22.50-0.30u.

Gespräch mit dem Biest / Conversations with the Beast (Armin Mueller-Stahl, 1996, Duitsland). Mueller-Stahl tekende voor scenario, regie en hoofdrol in lauw ontvangen, satirisch bedoelde fantasie over 103-jaar oude man die beweert Hitler te zijn. ARD, 23.35-1.10u.

. Repulsion (Roman Polanski, 1965, Engeland). Psychologische griezelklassieker van Polanski. Catherine Deneuve trekt zich, als seksueel gefrustreerde Belgische, terug in nachtmerries in Londens appartement. BBC2, 1.10-2.55u., zwart-wit.

Here Come the Girls (Claude Binyon, 1953, VS). Muzikale komedie met Bob Hope als entertainer die op een moordenaar stuit. Maandag, SBS6, 14.10-15.30u., onderbroken door reclame.

The King's Pirate (Don Weis, 1967, VS). In 18de-eeuw gesitueerde cape- en degenfilm is remake van Against All Flags (1952, met Errol Flynn). Maandag, BBC2, 14.40-16.20u.

En nagesynchroniseerd:

The Waterdance (Neal Jiminez & Michael Steinberg, 1992, VS). ARD, 1.30-3.15u.