Oktober valt mee

Oktober ontpopte zich uiteindelijk helemaal niet als een slechte maand voor de aandelenbeurzen. De indices stegen wereldwijd. Daarentegen ging de lange rente omhoog zodat de meeste obligatiefondsen in oktober een klein verlies leden. Het is mogelijk dat de lange rente daarmee al helemaal heeft verwerkt dat de economische groei in de wereld versnelt, zodat méér bedrijven proberen kapitaal aan te trekken voor hun investeringen. Met name wanneer de trends in de inflatie in de Verenigde Staten en hier in Europa mee blijven vallen, is het daarom denkbaar dat de obligatiemarkt er de komende maanden goed bij blijft liggen. De markt heeft immers al geanticipeerd op de sterk verbeterde economische groei buiten de VS. Het risico van een prijsdaling is meer acuut voor de Amerikaanse aandelenbeurs, waar de koersen zich onverschillig hebben getoond ten opzichte van de rentestijging en alleen zijn te rechtvaardigen bij een knap optimistische inschatting van de winstgroei van het bedrijfsleven volgend jaar. Misschien meer risico, dus, bij aandelen, dan bij de obligaties.