Oh wat een naar vak

Fame, I want to live forever... De serie over jongens en meisjes die dromen van een carrière in de Amerikaanse showbizz heeft een Nederlandse musicalvariant. Voor fame in Nederland is auditeren voor een speciale school niet nodig. Je hebt zelfs een behoorlijke voorsprong zonder scholing. Scholing veroorzaakt gedachten en als íets funest is voor beroemd worden zijn het wel gedachten. De gedachte dat je misschien niet zo enorm talentvol bent. Dat het versterken van jouw stem nog niet betekent dat je ook iets zinnigs te melden hebt.

Mensen die beroemd willen worden hebben een ongeschreven samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de mensen die verdienen aan de mensen die beroemd willen worden. Dus heb je de Nederlandse versie van de musical Fame, de SBS-docusoap Fame en de NRC-bespreking van de docusoap Fame.

De docusoapmakers proberen de indruk te wekken dat ook de weg naar de top van de polderbizz keihard is. In werkelijkheid geldt dat natuurlijk slechts voor de talentlozen. Voor de werkelijke talenten is de weg alleen zwaar omdat ze constant gedwarsboomd worden door allerlei randfiguren die als enige talent het dwarsbomen van de ware talenten hebben. Keihard is slechts het uitlachen van de sleutelfiguren in de polderbizz. Daarom is de docusoap Fame zo leuk. Op de hoofdrolspelers hoef je niet te letten. Of het moet Smadar Monsinos zijn omdat je meteen ziet dat ze `het' heeft. Let alsjeblieft op de figuren die de auditanten beoordelen. Joop van den Ende is de enige die geen rol speelt en met zinnige opmerkingen komt. Koen van Dijk geeft een prachtige vertolking van een regisseurtje dat het zo moeilijk heeft een aantal auditanten af te wijzen. Zijn `kunnen we ze niet allemaal aannemen' klinkt even geloofwaardig als Pinochet die niets van martelingen in Chili afweet. Als je zo kan liegen omdat er camera's in de buurt zijn schop je het heel ver in tv-land. Maar castingdirector Marianne van Wijnkoop levert een acteerprestatie die zelfs door de hoofdrolspeelsters in Poolse hard-core pornofilms zelden geëvenaard wordt. Iedereen die ze belt is een lieverd, een schat en het wordt vast heel gezellig. Na een afwijzing wrijft ze met haar handen over het gezicht en verzucht: ,,Oh wat naar... Maar dat is het vak zal ik maar zeggen.'' De Academy-awards, Gouden Kalveren en Televizierringen komen volgend jaar allemaal bij dezelfde dame terecht. Als je zo geloofwaardig een vreselijke, arrogante, ongeloofwaardige trut neer kan zetten ben je een hele grote. Gezellig lieverd!

Fame, zaterdag, SBS6, 19.25-20.00u.