Kok valt Gmelich niet af over lobbyactiviteiten

Oud-staatssecretaris J. Gmelich Meijling heeft geen afspraken geschonden met zijn lobbyactiviteiten voor het Israelische defensiebedrijf Rafael. Dit verklaarde premier Kok gisteren na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad.

Kok zei dit, nadat hij door minister De Grave van Defensie was geïnformeerd over de regels bij Defensie. Defensie kent wel regels voor de eigen ambtenaren, maar niet voor medewerkers die het departement hebben verlaten. Voor oud-bewindslieden bestaan geen formele regels, wel is het algemeen gebruik dat zij zich na hun aftreden gedurende een zekere periode niet inlaten met gevoelige zaken op hun vroegere departement.

Gmelich Meijling spant zich ervoor in dat het Israelische bedrijf Rafael een opdracht krijgt voor een antiraketsysteem, een defensie-order waarvoor Gmelich Meijling als staatssecretaris de voorbereidingen trof. Als lobbyist benaderde de oud-staatssecretaris onder meer het Tweede-Kamerlid Timmermans (PvdA).

Premier Kok wilde gisteren geen oordeel uitspreken over de activiteiten van Gmelich Meijling. Wel zei hij desgevraagd zich voor te kunnen stellen dat mensen ,,de wenkbrauwen fronsen'' over het lobbywerk van de oud-staatssecretaris. Kok was afhoudend over suggesties dat er een gedragscode moet komen voor oud-bewindslieden.