Het skipakje van Compagnoni

Debbymania werd de grenzenloze verering voor Deborah (spreek uit: Déborah) Compagnoni genoemd. Nog niet zo lang geleden rilden Italiaanse skiliefhebbers van opwinding als de kleine vrouw uit Santa Caterina, in de oostelijke Italiaanse Alpen, zich op de latten naar beneden stortte. Vooral sinds Compagnoni in 1992 de dag naar olympische titel de kruisbanden van haar beide kniegewrichten scheurde, werd ze in Italië op handen gedragen. Ze was niet zo beroemd als Alberto Tomba, met wie ze regelmatig trainde. Maar op een dag in februari 1997 stak ze tijdens de wereldkampioenschappen in Sestriere Tomba toch wel naar de kroon. Als een engeltje daalde ze op haar ski's van de berg. Ze was wereldkampioen geworden op de reuzenslalom en bijna heel Italië raakte ervan buiten zinnen. Soldaten hesen haar in rupsvoertuigen en reden haar rond over de sneeuw van Sestriere. Debby, sei unica (Debby je bent uniek), riepen de Italianen. Compagnoni bloosde ervan. De technisch vaardige skister dacht terug aan alle blessure-ellende van de afgelopen jaren, aan liefst drie knie-operaties. Ze dacht terug aan de tijd dat ze nog als een wilde skiede en bekend stond als brokkenpiloot. Door talrijke trainingen, samen met de technicus Tomba en zijn trainers, was ze uitgegroeid tot een van 's werelds beste skisters. Debby was een engel op ski's geworden.

Aflevering 44 in de serie over helden van deze eeuw