Gematigde loonstijging verheugt Wall Street

Wall Street heeft de week goed kunnen afsluiten. Gunstige cijfers over de Amerikaanse economie zorgden voor een uitbundige stemming bij het begin van de handel. Hoewel de euforie later op de dag enigszins verminderde, sloot de Dow Jonesindex 64,84 punten hoger op 10.704,48 punten.

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek gisteren dat het aantal banen in de VS forser toeneemt dan verwacht, maar dat het gemiddelde uurloon steeg minder dan was aangenomen. Vooral dat laatste viel goed op de beurs. Beleggers concludeerden dat er sprake was van economische voorspoed zonder inflatie. Daardoor neemt de vrees voor een renteverhoging af.

Op de obligatiemarkt stegen de koersen flink en op de aandelenmarkt gingen de remmen los. De Dow Jones, het koersgemiddelde van belangrijkste aandelen, boekte op zeker moment een winst van 203 punten. Koopjeskagers drukten de koersen later wat, maar er was tot aan het slot van de dag een levendige handel.

Een van de uitschieters bleek supermarktgigant Wal-Mart, waarvan de koers bijna 4 procent omhoog mocht. Maar er waren ook uitschieters naar beneden. Walt Disney moest 8,5 procent van de koers inleveren.

Unilever, dat vrijdag met lagere kwartaalcijfers naar buiten kwam, deed het net als in Amsterdam slecht. Het koerspeil ging in New York met meer dan 11 procent omlaag. Op de Amsterdamse beurs had het aandeel 10 procent ingeleverd.