FC Utrecht vergroot druk bij Fortuna

FC Utrecht heeft gisteravond de competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard met 2-1 gewonnen. In stadion Nieuw-Galgenwaard behaalde de ploeg van trainer Wotte zijn zesde zege in de eredivisie. Fortuna leed de negende competitienederlaag.

De overwinning van FC Utrecht kwam gelijkmatig tot stand. Na vijf minuten opende middenvelder Groenendijk de score na een vrije trap. Met een hard schot verraste hij doelman Van Zwam. De keeper van Fortuna voorkwam een grotere achterstand door de Fransman Martel het scoren te beletten. Van Zwam was ook alert bij een kopbal van Dijkhuizen.

In de tweede helft kwam Fortuna op gelijke hoogte door een treffer van Landerl. Enkele minuten later kopte de Fortunees Kiekens de bal ongelukkig in eigen doel. FC Utrecht kon de voorsprong behouden en nestelde zich in de middenmoot van de eredivisie. Het dreigende ontslag van Wotte is voorlopig afgewend. De trainer vreesde vorige maand voor zijn baan na vier opeenvolgende nederlagen.

Fortuna bezet de vijftiende plaats in de tussenstand. De club van trainer Van Marwijk bereikte vorig seizoen nog de nationale bekerfinale. Dit seizoen mist Fortuna een aantal vaste waarden zoals Simons, Dirkx, Jeffrey en Van Bommel. Hun vervangers zijn minder succesvol en moeten vrezen voor degradatievoetbal.

Ajax speelt in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi tegen Real Mallorca. De Amsterdamse club begint 25 november met een thuiswedstrijd tegen de Spaanse club. Twee weken later volgt de return op het vakantieeiland. Mallorca eindigde vorig seizoen achter Barcelona en Real Madrid als derde in de Primera Division. Dit seizoen is de tegenstander van Ajax minder succesvol. Mallorca staat momenteel op de zestiende plaats in de Spaanse competitie.

Mallorca plaatste zich dit seizoen voor de voorronde van de Champions League. Na twee gelijke spelen werd de club uitgeschakeld en `verbannen' naar het UEFA-Cuptoernooi. In de eerste ronde van dit evenement was Mallorca te sterk voor het Tsjechische Sigma Olomouc. De Spaanse ploeg won in de uitwedstrijd met 3-1 en speelde de thuiswedstrijd met 0-0 gelijk. In de tweede ronde zegevierde Mallorca over het Tsjechische FK Teplice. Mallorca won beide wedstrijden.

Mallorca was vorig seizoen finalist in het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars. In de eindstrijd verloor Real met 2-1 van Lazio Roma. In de halve finales was Mallorca toen te sterk voor het Engelse Chelsea.

Barcelona is na de loting van de tweede ronde bij de bookmakers favoriet voor de eindzege in de Champions League. De ploeg van de Nederlandse trainer Van Gaal heeft een notering van 5-2. Barcelona speelt in de volgende ronde tegen het Duitse Hertha BSC, het Portugese FC Porto en het Tsjechische Sparta Praag.

Volgens de bookmakers maakt het Italiaanse Lazio Roma ook een goede kans op de eindzege in de Champions League. De komende tegenstander van Feyenoord heeft een notering van 7-2. Feyenoord speelt verder tegen Chelsea en Olympique Marseille. De Engelse club won in 1998 de Europa Cup voor bekerwinnaars.

De Franse voetbalclub won in 1993 de Europa Cup voor landskampioenen. Marseille raakte daarna betrokken bij een omkoopschandaal en werd teruggezet naar de tweede divisie in Frankrijk. Vorig jaar bereikte Olympique de finale van het UEFA-Cuptoernooi. In Moskou verloren de Franse voetballers met 3-0 van de Italiaanse club Parma.