Ex-minister Voorhoeve wordt lid Raad van State

Tweede-Kamerlid J. Voorhoeve, oud-minister van Defensie, wordt per 1 december lid van de Raad van State. Het kabinet heeft hem gisteren voorgedragen voor benoeming.

Voorhoeve was minister van Defensie in het eerste paarse kabinet ('94-'98). Hij kwam in opspraak door de rol van Nederlandse militairen bij de val van de moslimenclave Screbrenica in Bosnië. Momenteel lopen nog verschillende onderzoeken naar de gebeurtenissen en de Nederlandse betrokkenheid daarbij, die destijds onder het regime van de Verenigde Naties plaatsvonden.

Met zijn overstap naar de Raad van State sluit de 54-jarige Voorhoeve een politieke loopbaan af. Hij was van 1986 tot 1990 fractievoorzitter van de VVD. In die functie volgde hij Ed Nijpels op, die na een verkiezingsnederlaag moest vertrekken. Voorhoeve was als fractievoorzitter in 1989 verantwoordelijk voor de breuk in het tweede kabinet-ubbers. Met toenmalige vice-premier De Korte introduceerde hij een vorm van gezamenlijk leiderschap, het zogenoemde duolisme. Na zijn vertrek als fractieleider werd hij directeur van het instituut voor internationale betrekkingen Clingendael. Voorhoeve was, voor hij in de politiek kwam, hoogleraar buitenlandse betrekkingen. Bolkestein, zijn opvolger als fractieleider, droeg hem in 1994 voor als minister van Defensie.